Пентагонът не коментира операцията по шведските въоръжени сили по издирването на чуждестранната подводница, обяви говорителят на ведомството Ванеса Хилман.

„Ние сме запознати със статиите. Ние не можем да коментираме тези съобщения", заяви Хилман. На 19 октомври Швеция започна издирвателна операция.

Шведските въоръжени сили забраниха на  граждански кораби да се приближават по-близо от 10 километра до военните кораби, участващи в търсенето на подводницата в местните териториални води, пише Swedish Expressen.

Според публикацията, в зоната на търсене властите също са затворили и въздушното пространство. В допълнение, военните блокираха протока между островите Нюнесхамн и Ноттаре в южната част на Стокхолм архипелаг.

Експерти коментират, че въвеждането на забранена зона показва, че армията е намерила нещо и в момента се подготвя операция по неговото изваждане.

Повече от 200 военн, няколко бойни кораба със стелт технология, миночистачи и хеликоптери са мобилизирани в операцията.

Не се води преследване на подводница, все още се провежда операция по събиране на разузнавателна информация, поясни премиерът Стефан Льовен.

По-рано от Русия и Холандия отрекоха те да са замесени с мистериозната подводница, която се появи в шведски териториални води.