Военните усилия на САЩ да се справят с "Ислямска държава" до момента им струват 1 милиард долара и има вероятност да достигнат до 2,4 - 3,8 милиарда долара на година, ако със същата скорост продължат въздушните и наземни операции срещу групировката. Това става ясно от анализ на Centre for Strategic and Budgetary Assessments, предадоха световни агенции.

Но при изпращане на войски и допълнителни въздушни удари, цената може да скочи до 13-22 милиарда долара годишно.

Миналата седмица военният министър на САЩ Чък Хейгъл заяви пред журналисти, че операциите срещу „Ислямска държава" струват грубо 7-10 милиона долара на ден от 16 юни, когато страната за първи път разположи войници да направят оценка на иракската армия и да съветват главнокомандващите.

САЩ започнаха бомбардировките в Ирак на 8 август и ги разшириха до Сирия на 22 септември. Вчера стана ясно, че са извършени 290 въздушни удара в Ирак и Сирия, от които 265 са на САЩ.

Американски самолети извършват около 60 разузнавателни полета всекидневно. 1600 войници са разположени в Ирак.

Ако операциите продължат в умерено ниво и се запази броят на наземните сили от около 2 хиляди, то тогава САЩ ще харчат в борбата срещу групировката между 200 и 300 милиона долара на месец. Но при увеличаване на действията и разполагане на 5 хиляди войници, на месец ще се харчат между 350 и 570 милиона долара. При сценарий от 25 хиляди войници и още повече бомбардировки, това ще струва 1,1-1,8 милиарда долара на месец.