От откриването на изборния ден до 17 часа в ЦИКЕП са постъпили 70 жалби, сигнали, запитвания и уведомления.

Това съобщи говорителят на ЦИКЕП Ралица Негенцова, като посочи, че по всички тях комисията е взела становище.

По думите й преобладаващата част от жалбите са насочени до районните избирателни комисии, като копия са изпратени и до ЦИКЕП.

От сутринта в ЦИКЕП са получени сигнали за агитация в интернет сайтове, която е преустановена след сигнал до МВР.

Друг често задаван въпрос е свързан с гласуването на студентите. Припомняме, за автобуси с "изборни туристи" сигнали вече бяха подадени от ГЕРБ и "Атака".

Ралица Негенцова обясни, че студенти могат да упражнят правото си на вот, ако имат заверен първи семестър за учебната 2008-2009 година.

На базата на постъпили сигнали и запитвания комисията е взела решение, че бюлетина, в която избирателят е отбелязал своя вот пред или върху номера й, освен ако това не е специален символ, букви или числа, позволяващи да се разкрие самоличността на избирателя, тази бюлетина е действителна. По този въпрос е имало много запитвания от граждани и партии и сигнали от застъпници.

Говорителят на ЦИКЕП Александър Александров отбеляза, че в комисията постъпват сигнали на граждани, които не са от компетенцията на ЦИК, а на районните избирателни комисии. Той препоръча жалбите директно да се подават пред районните избирателни комисии, защото в противен случай се удължава времето за разглеждането им.

В ЦИКЕП се получават дори сигнали за "неподходящо" облечен член на секционна комисия, заяви Александров.

Имало е няколко запитвания за това къде гласува дежурният медицински персонал. Решението на ЦИК е, че тези, които не са вписани в списъка, съставен до 5 юни, не могат да бъдат дописвани, но болните, постъпили в деня преди изборите или в изборния ден, могат да бъдат дописвани.