Група, занимавала се с незаконно претопяване и незаконна търговия с ценни метали, бе разбита при специализирана полицейска операция, която продължава на територията на Пловдив.

В ареста са задържани четирима мъже, сред които Радослав Балджиев - организатор на групата,  съобщиха от пресцентъра на МВР.

Операцията стартира вчера след сигнал в областната дирекция, че през Ареогара-София предстои да бъдат изнесени 369 кг декларирано сребро.

При направената проверка е установено, че под сребърното покритие металът е платина, паладиум или злато, а това не е декларирано при износа.

В рамките на операцията бе разкрита нелегална леярна в хале на стопански двор в Раковски, където незаконно били претопявани ценни метали.

Претърсване е извършено на адреси в Пловдив, Раковски и с. Дълго поле.

От търговски и производствени обекти на фирма в Раковски са иззети чувал с 12.670 кг бяло-сив метал, 6000 лева, 1.095 грама жълт метал и плик с 557 грама метални жълти късове и 6 пръстена - жълти и бели на цвят.

От изба в с.Дълго поле са иззети бидони с течности, туби от по 5 литра и пластмасови бутилки със солна киселина, амониев хлорид и др.

От заложна къща на ул."Отец Паисий" в Пловдив са иззети 7 791 лв., златни и сребърни накити и 3 парчета сплав - 651.2 грама, сребристи на цвят.

В ареста на Трето РУП за 24 часа са задържани Радослав Балджиев/36 г./ от  Пловдив, който по първоначални данни е организатор на групата, И.Г./44 г./ от Раковски,  Й.З. /33 г./ от Раковски и С.Д./ 39 г./ от Пловдив.

По-късно от МВР съобщиха, че пети мъж е задържан в рамките на спецоперация „Леярите".

39-годишният е задържан около 10 часа тази сутрин пред банка в центъра на Пловдив. У него са открити 30 000 долара, 5000 евро, 1300 лева и 3 найлонови торби със сив метал в различни отливки. Той е в ареста с полицейска мярка за 24 часа.

Още 15 кг сребро откриха служители от „Икономическа полиция" към ОДМВР-Пловдив в рамките на продължаващата на територията на областта спецоперация „Леярите". Късовете са били скрити в хладилник, намиращ се в хале в стопански двор в Раковски.

Разпитват се свидетели, участвали в престъпните схеми, продължават и претърсванията. Предстоят и проверки в няколко банки, където част от задържаните ползват банкови касети за съхраняване на ценности.

По случая е образувано досъдебно производство по чл. 255 от НК.