Силвио Берлускони няма да се кандидатира за нов мандат. Това е съобщил самият той в телефонен разговор, който цитира италианският вестник La Stampa.

В него италианският премиер настоява след оттеглянето му да бъдат проведени избори, като изтъква, че той няма да участва в тях. Като възможна дата за провеждането им  Берлускони определя началото на февруари.

За коалиционен кандидат Берлускони посочва 40-годишния секретар на партията Народ на свободата и бивш министър на правосъдието Анджелино Алфано.

Алфано е приемлив за всички и ще бъде грешка да го изгубим, като го определим за премиер сега, без да бъдат проведени избори, заявява той.

Берлускони допълва, че няма намерение да търси разширено мнозинство, за да се формира правителство на единството. Не искам да приключа кариерата си с тях, заяви той по повод отношенията с основната опозиционна партия Демократична партия.

Според премиера законът за бюджет 2012 трябва да мине следващата седмица в Сената, след което той ще подаде оставка.

Важно е това да стане бързо, изтъкна премиерът, допълвайки че скокът в цената на итилианските ценни дългови книжа трябва да бъде възприеман като възможност за реформи, които той винаги е искал да осъществи, но не е могъл. Като цяло, според премиера, на кризата трябва да се гледа като възможност, а не единствено като налагане на рестрикции.