Прокуратурата не споделя тезата, че бившият вътрешен министър Цветан Цветанов е жертва на организираната престъпност.
"Всичко това, което се прави срещу мен е, че съм жертва на организираната престъпност и на конюнктурни интереси", коментира по-рано зам.-председателят на ГЕРБ по повод внесения в съда обвинителен акт срещу него.

Смятам, че доказателства, които са събрани сочат, че е обоснована неговата виновност. Съдът е този, който преценява виновен-невинен, но според нас има достатъчно доказателства. А това, че е жертва - трудно бих могъл да го споделя, заяви по време на брифинг и.д. градски прокурор Евгени Диков.

Той уточни, че самият факт, че делото вече е в съда, означава, че са си свършили добре работата. И все пак Диков направи уточнението, че делото не е с кой знае каква сложност.
За един месец разследване и една седмица изготвяне на обвинителен акт е съвсем нормално, даже и по-бързо от очакванията, коментира още той.

Диков разясни и за самото даване на разрешение за прилагане на СРС-та: „При дадено разрешение от съдията вътрешният министър няма право на преценка дали да разреши ли да не. Законът изрично казва дава, а не може и това означава, че няма право на преценка в конкретния случай."

Делото, по което са искани и отказани СРС-тата се отнася за криминално проявени лица и в момента материалите са присъединени към ловешкото дело, водено срещу бившия шеф на БОП-а във Велико Търново Орлин Тодоров.

А за това какво е престъплението той уточни: „Не е само за катерушките, става дума за три престъпления, извършени от Орлин Тодоров и други лица. Говорим за едно отвличане, вещно укривателство и осуетяване от страна на Тодоров на наказателно преследване срещу тези лица."

Продължава работата и по другите дела, в които е замесено името на Цветан Цветанов - за данъчната му ревизия и СРС-тата по случая „Горна Оряховица". Към момента обаче това са само предварителни проверки, без да има образувани досъдебни производства.

Сега говорим само за още едно досъдебно производство по т.нар. дело „СДОТО". Там също продължават следствените действия, назначени са експертизи, има молба за правна помощ от страната - производител на специализираната техника за подслушвне.

За разследването срещу ексшефа на ГДБОП Станимир Флоров градският прокурор не можа да каже много, тъй като става дума за класифицирана информация. Все още няма повдигнато обвинение, продължават разпитите на свидетели.