Правната комисия на парламента отхвърли законопроекта за отмяна на Закона за защита от дискриминация, внесен от Борислав Стоянов и Петър Хлебаров. „За" проекта гласуваха само двама депутати, „против" гласуваха двама и 14 се въздържаха.

По време на обсъждането Петър Хлебаров от вносителите поясни, че поводът да искат закриване на комисията е скандалът с нейния доклад за съдържането на учебниците.
Той изтъкна, че тази комисия беше създадена във връзка с европейските изисквания, че е погълнала не малко пари на данъкоплатците и че не само не защитава от дискриминация, а създава дискриминационни отношения.

В защита на комисията се обяви Четин Казак от ДПС, който е категоричен, че е необходим такъв орган, а за конкретния повод за проектозакона каза, че скандалът е бил „раздухан" по спекулативен начин. Проблем с дискриминация съществува и си заслужава с него да се води борба, категоричен е Казак.

Явор Нотев също подкрепи предложението за закриване на комисията. Той изтъкна, че от 2009 година досега парламентът не е приел нито един отчет на комисията и че тя дълго време работи с незаконен състав, тъй като мандатът й беше изтекъл, но тя продължаваше да се произнася. Можем да отговорим на европейските изисквания и по друг начин, не непременно с тази комисия, категоричен е Нотев.

По повод казаното от него Четин Казак репликира, че не е редно да се вменява отговорност и вина на комисията за това, че е останала с неподменен състав. Вината за това е изцяло на парламента и фактът, че не са приети докладите й от 2009 година, се дължи именно на това, изтъкна Казак.

Янаки Стоилов също отправи забележки към комисията, като изрази несъгласие с опитите й да се произнася за конституционна съобразност.
За това комисията беше разкритикувана и от ГЕРБ.