Българите в Молдова поискаха автономия. Тараклийският районен съвет единодушно е одобрил обръщение към властите в Кишинев, с искане да се предостави национално-културна и административна автономия на населението, мнозинството от което са етнически българи, съобщава regnum.ru.

Медията се позовава на обръщението на кмета Сергей Филипов по повод 200-годишнината от основаването на Тераклия, което ще бъде отбелязано официално на 6 май.

Към самото обръщение има и прикрепен проектозакон "За особения статут на Тараклийския национално-културен район на Република Молдова". В него пише, че инициативата трябва да бъде реализирана за целите на установяване на справедливост по отношение на българската общност, съхраняване на международния мир и спокойствие, изключване на опитите за нарушаване целостта и ликвидиране на Тераклийския район.

В документа се отчитат исторически установените условия за развитие на българската култура, език, традиции и съхраняване на етническата самобитност на българите и се подкрепят многократните молби на цялата българска общественост за специален статут в рамките на Молдова.

В член 1 се  отбелязва, че Тараклийският район с компактно българско население получава особен статут на административна автономия в рамките на своята територия и като център на национално-културната автономия на българската общност в Молдова. Той се нарича "Административно-териториално образувание Тараклийски национално-културен район" в състава на Молдова.

В член 10 се пише, че "правото на българското етническо мнозинство на особен статут на Тараклийския район се оформя като административна автономия."

В същия документ в член 15 се определя, че "в официалните контакти на територията на Тараклийския национално-културен райно редом с държавния (молдовски - бел.ред.), се използват български и руски езици."

Това решение идва ден, след като автономия поискаха и гагаузите.