Терористични групировки като „Ал Шабаб" не предлагат нищо повече от смърт и унищожение. Трябва да продължаваме да оказваме натиск върху терористичната организация.

Това заяви президентът на САЩ Барак Обама на пресконференция след срещата си с правителството на Етиопия в африканската страна, съобщават световни агенции.

Според него атентатът в сомалийската столица вчера показва, че трябва да се свърши още много работа в справянето със сомалийските екстремисти.

„Ал Шабаб" е също сериозна заплаха за Етиопия, предупреди държавният глава на САЩ.

Той добави, че светът не може да чака твърде дълго, за да обърне внимание на влошаваща се ситуация в Южен Судан.

Хуманитарната ситуация се влошава и условията стават „все по-лоши", поясни Обама. По думите му САЩ искат да помогнат в усилията и също смятат, че има нужда от мирно споразумение и структура в рамките на следващите няколко седмици.

Преди 4 години Южен Судан обяви независимост, но от декември 2013 година на територията не спира насилието.

По отношение на Етиопия американският държавен глава изтъкна, че САЩ искат да се обвържат с Адис Абеба в областта на човешките права и свободата на словото по същия начин както с Китай.

По думите на Обама по-голяма медийна свобода и толерантност към опозицията ще укрепят правителството на Етиопия.

Барак Обама защити решението си да посети страната, въпреки критиките на САЩ по отношение на човешките права в Етиопия.

САЩ искат да се обвържат с други правителства на базата на взаимни интереси дори ако техните демократични практики не съответстват на американските.

Според Комитета за защита на журналистите Етиопия е втората страна с най-много задържани журналисти в Африка след Еритрея.

По време на пресконференцията премиерът на Етиопия Хайлемариам Десалегн каза, че „отдадеността към демокрация е реална".

Десалегн добави, че с Обама са обсъдили разширяване на търговските отношения и инвестициите в африканската държава.

Етиопия е ангажирана да работи към подобряване на човешките права и управлението, каза премиерът на африканската страна.

Твърде много хора по света, тяхната представа за Етиопия се базира на миналото, спомняйки си за сушата и глада, поясни още Обама.

Обама проведе двудневно посещение в Кения, а в неделя пристигна в Етиопия.

Президентът на САЩ ще участва в среща с регионални лидери в Етиопия, за да обсъдят ситуацията в региона.