Ще бъде съкратена позицията на заместник-кмет по сигурността в Столична община и 12 от районите ще са с нови кметове.

Това заяви спечелилата изборите в София Йорданка Фандъкова в предаването на БНР „Неделя 150".

Ще се запазят 12 от досегашните районни кметове, а 12 от районите ще са с нови кметове. Номинацията ще бъде направена от районните структури. До следващата седмица ще бъде напълно готов списъкът с имената. Така че на втората сесия на СОС ще бъдат гласувани и кандидатите за районни кметов, а вторник ще стане ясно предложението за председател на СОС, каза Фандъкова.

Аз имам много добър екип до този момент - това са предимно млади хора. Те ще запазят своите позиции. Благодарна съм на Мария Бояджийска, зам.-кметовете по транспорта, по социални дейности и здравеопазване", каза Фандъкова.

Аз ще искам от районите кметове много строга финансова дисциплина", уточни Фандъкова. Тя акцентира върху опазването на общинската собственост като важен приоритет.

Столичният кмет подчерта, че ресорът по образование и култура в Столична община ще бъде запазен, но няма да бъде назначаван зам.-кмет. Позицията на зам.-кмет по сигурността обаче ще бъде съкратена, защото може да се съчетава с други функции.

Трябва чувствително съкращаване на разходите и оптимизация на разходите, поясни Фандъкова.

За Дончо Барбалов, който ще е новият зам.-кмет с ресор финансовата политика на Столичната община, Фандъкова каза, че разчита да не му е нужно време за навлизане в работата, тъй като е работил в Световната банка.

250 000 софиянци са подкрепили кандидатът на ГЕРБ на изборите.

Това са хора от всякаква възраст и различни професии, които не са само симпатизанти на ГЕРБ, каза Фандъкова. По думите й тя е получила подкрепата от хората с десни убеждения.

Софиянци категорично подкрепиха работата ми през последните години", каза тя.

Относно това, че три партии обжалват изборите в София Фандъкова заяви, че тези избори са били наистина трудни.

За първи път - избори 2 в 1, с доста опашки. Имаше проблеми и с организацията, но все пак жалби винаги се подават. При предишните избори РЗС даде жалба и съдът взе решение няколко дни преди изтичането на моя мандат. Съдът ще реши дали има нарушение или не. В София разликата е доста голяма и едва ли ще повлияе на изборните резултати", обясни столичният кмет.

Мнозинството общински съветници в СОС е на ГЕРБ, както в предишния съвет.

Разчитам не само на колегите от ГЕРБ, но и на всички общински съветници, получили гласове за работата в София. В ситуацията на криза, която не отминава, а се задълбочава, няма да е лесно. В момента подготвяме проекта за бюджет, ще имат строга финансова дисциплина", заключи Фандъкова.