Сирийски кюрдски милиции са превзели град, владян досега от „Ислямска държава", в североизточната част на страната, съобщават от Сирийския център за наблюдение на правата на човека, увеличавайки загубите на джихадистите в този стратегически район на Сирия, отбелязва „Ройтерс".

Превземането на град Мабрука от кюрдските милиции отваря пътя за техните сили да напреднат към крепостта на „Ислямска държава" в провинция Ракка.

Докато губи позиции в североизточната част на Сирия, „Ислямска държава" е започнала нова офанзива в централната част на Сирия, където завладя обширни територии от правителствените сили на президента Башар ал Асад, включително древния град Палмира, известен още като Тадмур.

Кюрдските милиции, подкрепяни от провежданите от САЩ въздушни удари, постигнаха стабилен напредък този месец срещу "Ислямска държава" в североизточната част на Сирия, което е важно в борбата срещу джихадистите заради нейното местоположение.

Сирийската армия също си възвърна територия от "Ислямска държава" в същия регион, допълват от сирийския център и добавят, че кюрдите са взели контрол над 4000 кв. км при напредването през този месец.

Кюрдските милиции се очертават като единствения значителен партньор на водената от САЩ коалиция, бомбардираща "Ислямска държава" в Сирия. САЩ отхвърлиха идеята за партньорство с президента Башар ал Асад, заявявайки, че той е част от проблема.

Превземането на Мабрука сега би могло да позволи на кюрдите да напреднат към държания от "Ислямска държава" град Тел Абиад, който се намира на сирийско-турската граница.