Два часа след началото на Политическия съвет на тройната коалиция чакащите пред портала на резиденция "Лозенец" репортери научиха персоналните смени в кабинета.

На мястото на Румен Петков вътрешното министерство се поема от шефа на ПГ на БСП Михаил Миков.
Според кулоарна информация Румен Петков пък ще замени Миков начело на парламентарната група на левицата.

Бившият кмет на Стара Загора Евгени Желев сменя проф. Радослав Гайдарски в здравното министерство.

НДСВ се разделя с министъра на отбраната Веселин Близнаков, заменен от Николай Цонев.

ДПС сменя земеделския министър Нихат Кабил с човек от института "Пушкаров" - ст.н.с. Валери Цветанов.

Както и се очакваше настоящият ни посланик в Берлин Меглена Плугчиева става вицепремиер, отговарящ за еврофондовете.

Политическият съвет на управляващата коалиция започна от 10 часа в резиденция „Лозенец".

Събралите се пред портала на резиденцията репортери видяха само влизащите лимузини, както и няколко камиона с кетъринг.

От последвало прессъобщение на "Дондуков" 1 стана ясно, останалите промени в кабинета ще бъдат реализирани и обявени след празниците - на 10 май.

От МС уточниха, че след допълнителни консултации следващата седмица ще бъдат обявени промените сред заместник-министрите и заместник-областните управители, както и преструктурирането на агенции и изпълнителни органи на правителството.

Припомня се, че при преговорите между контактните групи миналата седмица беше договорено броят на заместник-министрите да бъда намален с 20%, а на заместник-областните управители - с 25 на сто.

Около 10 май ще бъде проведено изнесено разширено заседание на политическия съвет на управляващата коалиция с участието на министрите, ръководствата на трите партии и председателите на парламентарни комисии от мнозинството.
На него ще бъде обсъдена реализацията на управленските приоритети до края на мандата, макрорамката на бюджета и здравната реформа.

От Дондуков 1 подчертават, че предложенията на министър-председателя за структурни и персонални промени в правителството бяха подкрепени единодушно от представителите на трите партии.
На днешното заседание беше декларирана и пълната парламентарна подкрепа, която те ще получат при гласуването им в Народното събрание в четвъртък.

След заседанието на Политическия съвет започна и заседание и на Висшия съвет на БСП, което е от 13 часа.