Президентът на Руската федерация Владимир Путин ще посети Сърбия и Италия в рамките на двудневна визита в Европа. По време на посещението му в Белград Путин ще присъства на грандиозен военен парад, чиято цел е да демонстрира силата на Русия и нейните съюзници срещу надигането на неонацизма в Европа, пише „Гардиън".

Парадът, в който ще се включат танкове, десетки роти войници и военни самолети, ще бъде първият по рода си, проведен в Сърбия от почти три десетилетия насам или от времето, в което страната е част от Югославия.

С мероприятието ще бъде отбелязано освобождението на Белград от нацистката окупация от югославските партизани и Червената армия преди 70 години. Датата на церемонията е била специално преместена, за да съвпадне с посещението на Путин.

За сръбското правителство това е възможност да спечели благоволението на важен съюзник и енергиен доставчик с оглед на икономическата криза и наближаващата зима, както и да опровергае критиките, че твърде силно клони към Запада, за да получи членство в ЕС.

За да се осигури безопасността на президента, ще бъде затворено летището в Белград, както и цялото въздушно пространство над сръбската столица. Живеещите в сгради по маршрута на Путин са предупредени да държат прозорците си затворени, със спуснати щори, както и да приберат прането си вътре.

След посещението си в Белград Путин заминава за Италия, където ще вземе участие в двудневната срещата на върха "Европа-Азия" в Милано, която започва днес. На нея се очаква Путин отново да обсъди с европейските лидери кризата в Украйна след визитата му във Франция през юни.

САЩ и ЕС наложиха редица икономически санкции на Москва заради анексирането на Кримския полуостров и подкрепата на проруски военни действия в Източна Украйна. Това изключително редуцира комуникацията на високо равнище с Русия, заради което Путин не е посещавал Европа от визитата му във Виена през юни.

В интервю в сръбския ежедневник „Политика", оповестено от Кремъл вчера, Путин определя санкциите като „абсурден и илюзорен" опит Русия да бъде изолирана.

Путин отривисто критикува американския президент Барак Обама за казаното от него, че Русия е сериозна опасност за човечеството, каквито са още вирусът ебола и „Ислямска държава". „Надяваме се, че нашите партньори ще осъзнаят безсмислените опити да се злепостави Русия и да си спомнят какви последствия бе могло да има несъгласието между основните ядрени сили може да причини на стратегическата стабилност", заяви Путин.