Над 43 млн. лева са били парите на търговските дружества и държавните предприятия, подчинени на Министерство на транспорта, в Корпоративна търговска банка (КТБ) към датата на нейното затваряне.

Това докладва на малкото останали депутати в пленарна зала министърът на транспорта Ивайло Московски по време на извънредния вторнишки парламентарен контрол.

Темата за държавните пари във фалиралата банка повдигна за пореден път народният представител от Реформаторския блок Петър Славов. По-рано стана ясно, че енергийните държавни дружества са държали около 60 милиона в КТБ.

Славов поиска да разбере от министър Московски кои държавни дружества от системата на транспорта са имали пари в КТБ и спазено ли е изискването за това да няма концентрация на финансовите средства само в една банка.

Към 30. 06. 2014 година 11 търговски дружества и държавни предприятия от системата на министерството са имали открити сметки в КТБ, като общият размер на паричните средства в сметките възлиза на над 43 млн. лева, старателно прочете отговора си министър Московски.

Сред тези дружества са Национална компания „Железопътна инфраструктура" (НКЖИ), БДЖ „Товарни превози", Летище София, Държавно предприятие „Ръководство въздушно движение", Пристанище Бургас, Пристанищен комплекс Русе, Пристанище Варна, „Български пощи".

Няма концентрация на средства и е спазено правилото за вложени под 25% от парите в една банка", посочи транспортният министър и като доказателство посочи данните, че отново към 30 юни 2014-та година всички пари на всички държавни предприятия към МТИС са в размер на над 347 млн. лева. Едва 11,9% от тях са били дадени за съхранение в КТБ.

Министър Московски обеща на „реформатора" Славов, че друг път ще му представи точни данни кое дружество колко пари е имало във фалиралата банка.

„Летище „София" е имало 27 млн. лева, които явно няма да може да си получи след фалита на банката", все пак разкри министърът.

„Ако 27 млн. лева на Летище „София" са били в КТБ, това означава, че половината от парите на всички държавни предприятия към министерството са били само на Летище „София", изчисли веднага депутатът от РБ и разясни - „тоест това дружество не е спазило постановлението за децентрализация".