Британският премиер Дейвид Камерън обеща Великобритания да направи всичко необходимо за откриването на тези, които са извършили „ужасяващи и отвратителни престъпления" срещу британски граждани, но не коментира разкритата вчера самоличност на „Джихади Джон", съобщават АП, Ройтерс и „Франс прес".

Няма да споменавам конкретни лица", каза Камерън пред журналисти на събитие в Уелс.

"Докато има хора по света, които извършват ужасяващи и отвратителни престъпления срещу британски граждани, ние ще направим всичко възможно...да открием тези хора и да ги елиминираме", подчерта той.

Припомняме, вчера беше разкрита самоличността на „Джихади Джон". Реалното му име е Мохамед Емуази. Той е от кувейтски произход, живеел в Западен Лондон. Завършил е компютърни науки. Тези, които го познават, казват, че е скромна и неконфликтна личност.

Емуази, който е на около 27 години, е идентифициран като маскирания убиец от видеа на „Ислямска държава" с екзекуции на британски и американски граждани.

Междувременно британските разузнавателни служби са изправени пред много въпроси относно това как са допуснали младия лондончанин, който е бил част от терористично разследване да замине за Сирия и там да участва в екзекуциите на западни заложници. Той е познат на службите от 2009 година във връзка с разследване на ислямски терористи в Сомалия.