„Газпром" и китайската страна подписаха меморандум за доставка на газ в Китай от Далечния Изток, което се явява трети маршрут за доставки след източния и западния.

По думите на шефа на руската компания Алексей Милер този трети маршрут ще бъде наравно с източния и западния.

На руска територия се налага построяването само на не много дълъг газопровод, тъй като „Газпром" вече има построен магистрален газопровод Сахалин-Хабаровск-Владивосток.

Милер съобщи още, че договорът за покупко-продажба на газ по западния маршрут за доставки към Китай ще бъде подписан през пролетта на 2016 година.

Това съответства на графика за работата и преговорите, подписани и за Източния маршрут, коментира Милер, изтъквайки, че няма никакви проблеми в преговорите с китайската страна.

Западният маршрут предвижда доставки на газ за Китай от находищата в Западен Сибир и в обем от 30 млрд. кубически метра годишно.

30 млрд. долара е общата сума на подписаните договори между „Роснефт" и китайските партньори, съобщи междувременно президентът на руската компания Игор Сечин, цитиран от Интерфакс.

Става въпрос за обмяна на активи с китайската нефтохимическа корпорация Chemchina, която ще участва в реализирането на проекта „Източно-нефтохимическа компания".
От своя страна „Роснефт" ще получи активи от нефтохимически комплекси на територията на Китай, уточнява Сечин.