Световните лидери изразиха в изявления ужаса си от кървавия финал на маратона в Бостън в понеделник, при който след две контролирани експлозии загинаха най-малко трима души и бяха ранени над 130 други.

Генералният секретар на ООН Бан Ки Мун осъди проявената безсмислена жестокост, която според него изглежда още по-ужасна на фона на едно спортно събитие, което би трябвало да обединява хората.

Той е научил новината по време на церемония, отбелязваща годишнина от геноцида в Руанда и признава, че все още няма достатъчно информация, за да направи коментар. Обещава по-късно да направи изявление, когато се запознае с развитието на проведеното разследване.

"Сега просто бих искал да кажа, че в мислите си със с Бостън", е казал още Бан Ки Мун.

Британският премиер Дейвид Камерън и външният министър Уилям Хейг са изразили шока си от случилото се и също са се присъединил към съболезнованията за жертвите и молитвите за ранените.

Френският президент Франсоа Оланд е изказал пълната солидарност на Франция с американския народ в този толкова тежък момент.

Съболезнования изказа също външният министър на Австралия.

Руският президент Владимир Путин предложи страната му да помогне в разследването на атентата. Путин поднесе своите съболезнования в съобщение, публикувано на страницата на Кремъл.

Русия „е готова да предостави помощ" на американските власти в разследването на бомбената атака, заявил Путин, подчертавайки, че международната общност трябва да се обедини в борбата срещу тероризма.