Просветният министър проф. Тодор Танев отчита нуждата от допълнителни критерии за оценка на ВУЗ-овете извън рейтинговата система.

В края на редовния петъчен контрол - пред почти празна пленарна зала и близо до нулев депутатски интерес, Танев каза, че системата е добра, но се нуждае от допълнения.

Министърът бе провокиран от мнението на депутата Иван Станков, че рейтинговата система, макар и добра, има несъвършенства, които трябва да се вземат под внимание, за да стане по-справедлива. За пример той даде средномесечния доход, който не е обективен индикатор и при някои специалности изкуствено занижава оценката.

Системата в момента е възприета като основен инструмент за финансиране за качествено образование. Всяка година от съществуването й се допълва и променя, заяви просветният министър.

Той изтъкна, че сега е четвъртото й издание, а специалистите твърдели, че е много по-съвършена от оригинала. Моето впечатление също е такова, категоричен бе проф. Танев.

По думите му, в бъдещите години ще има доста по-добър вариант от този в момента. "Системата може да е много добър инструмент, но е само един. Когато се мери заведение, в което има научни продукти, образователни и други, съмнявам се, че подвеждането им под общ знаменател ще бъде възможно, защото не измерваме само обучаване или правене на наука", прецени той.

Според министър Танев, би следвало в законопроекта за изменение и допълнение на Закона за висшето образование депутатите да направят всичко възможно да усъвършенстват измерването на качеството там, където системата не е единственият инструмент.

Време е да допълним към рейтинга и някои критерии за доброто структуриране на ВУЗ-овете, убеден е министърът.