Изказването на Саркози за отнемането на френското жителство заплашва да разпали политическа буря в страната.

Под това заглавие Евронюз коментира в обширен материал вчерашното предложение на президента на Франция. Припомняме, в Гренобъл той лансира идеята да се отнема френското гражданство на чужденците, които заплашат живота на служител на полицията или жандармерията. Едва ден след това си изказване Саркози бе обвинен, че залита към крайнодясното.

Коментарът му за статута на имигрантите предизвикаха яростни протести. Някои вестници и представители на левите сили в страната дори обвиниха президента в дискриминация, пише още euronews.

Самият Саркози обаче не изглежда и най-малко притеснен.

Поемам цялата отговорност. Френската националност трябва да може да бъде отнемана от всеки човек с чуждестранен произход, който доброволно е застрашил живота на служител на полицията или жандармерията, заяви френският държавен глава.

Преди дни властите във френския град предприеха допълнителни мерки за сигурност, с които да осигурят защитата на семействата на полицаи от града. Това се случи, защото голям брой полицаи получиха смъртни заплахи както за собствения си живот, така и за този на близките си.

Медията обаче отразява и мнението на Гай Каркасон, конституционен адвокат. Той цитира Конституцията на Франция, според която всички граждани на страната са равни пред закона, независимо от етноса и националността си.

Във всеки случай не можеш да отнемаш френското гражданство на хората, защото ще ги направиш такива без поданство. Това е забранено от международното право, изтъкна Каркасон.