Утре ще стане ясно дали руската страна ще оттегли предявения иск за компенсации по проекта АЕЦ "Белене". Това заяви шефът на НЕК Михаил Андонов, цитиран от БиТиВи.

Ако руската компания не оттегли иска си, българска страна ще заведе контраиск за 61 млн. евро. От НЕК подготвят документите по договора за продажбата на старото оборудване и се подготвят за подаване на насрещния иск в арбитража в Женева.

Моето впечатление е, че от руска страна ще постъпят разумно. Мисля, че е в интерес на двете страни да направим това, което е необходимо", коментира Андонов. На срещата миналата седмица от руска страна не са обявявали, че ще заведат нови искове заради проекта „Белене".

Андонов няма обяснение какво е накарало руската страна да заведе иск за „Белене". По думите му от НЕК винаги са били отворени за разговори.

Дали става дума за слаби нерви или е въпрос на някакви други желания - едва ли е извиване на ръце. Засега не е имало такива действия от тяхна страна, каза шефът на НЕК.

В зависимост от това дали едната от двете страни е неизправна винаги може да предявят претенции, ако има това желание. Но все пак като взаимни партньори е нормално двете страни първо да се договарят и ако няма съответното действие от едната страна за партньорство, тогава другата страна да предяви такъв иск, обясни Андонов.

Работната група за „Белене" в момента работи по ценообразуването и върху финансовия модел. Не е ясно още каква ще е себестойността на тока от бъдещата централа.