Последно:
Състав на Софийски градски съд постанови мярка парична гаранция в размер на 5000 лв. за Пламен Точев.
Гаранцията трябва да бъде внесена в двуседмичен срок.
Останалите четирима обвинени са с мярка „подписка".
Решението на СГС подлежи на обжалване в тридневен срок. Съдът счете, че е компетентен и може да гледа мерките за неотклонение, както и че обвиненията срещу петимата са недостатъчно конкретни.

Прокуратурата поиска най-тежката мярка „задържане под стража" за петима от групата на „лапачите".

Става въпрос за Пламен Точев или Голямата Пачка, Румяна Точева, Наташа Груева, Виолета Нацкова и Симеон Караколев.

Според прокурора всичките са извършители на деянието, за което са обвинени, а именно създаване и участие в организира престъпна група с цел изграждане на схема за ощетяване на бюджета.

Според прокуратурата начините за ощетяване на бюджета са били два - чрез невнесено ДДС от търговията на плодове и зеленчуци, която са осъществявали обвиняемите, както и от разликата от цената на купуване и продаване на стоката по тържищата.

По-голямата част от плодовете и зеленчуците, с които групата е търгувала, са внесени от Гърция. Според обвинението има доказателства и за огромен брой фалшиви фактури.

Припомняме, размерът на щетите, нанесени на бюджета от началото на годината до момента, е над 600 000 лева, а според министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов общо  злоупотребите са в размер на над 10 милиолна лева.

Организатор на схемата е Пламен Точев. Назначени са данъчни ревизии на складовете и фирмите на групата на „лапачите", които към момента са със завършени актове за установени нарушения от страна на фирмите им.

Направена е и следствена поръчка до Гърция, откъдето се очаква администрацията да предостави копие от фактурите, издавани при търговията със стока на „лапачите".

Прокурорът по делото посочи, че за събиране на доказателствата са използвани и СРС-та. По думите му от събрания доказателствен материал става ясно кои са лицата, участвали в престъпната група, как са прикривали данъчни престъпления и как са издавали фалшиви фактури.

Искането на прокуратурата за налагането на най-тежка мярка, е обосновано с факта, че обвинените могат да окажат натиск върху странични лица.

Прокурорът посочи, че има данни за това, че лице с прякор Каката, е давало непрекъснати съвети на Пламен Точев как да се държи пред данъчните при евентуална проверка.

Събрани са и доказателства чрез СРС-та, които сочат, че петимата са изнудвали членове на администрацията във високите етажи, с цел участие в престъпната група и прикриване на дейността им.

Има данни и за един такъв случай, при който служител на администрацията е посочил, че ще съдейства за изготвянето на фалшива фактура на стойност 50 хил. лв.

Прокурорът посочи, че има данни за това, че лице с прякор Каката, е давало непрекъснати съвети на Пламен Точев как да се държи пред данъчните при евентуална проверка.

Съпругата на Точев, Румяна, е осъществявала според обвинението връзката между Пламен Точев и Наташа Груева. Тя е получавала съвети от Груева как да укрива данъци и да изготвя документи с невярно съдържание.

Виолета Нацкова от своя страна е била продавач в помещение в София. Тя е участвала в подправянето и заличаването на голям брой фактури и документи на фирмите на Точев.

Според събраните доказателства Симеон Караколев продължително време е притежавал товарен автомобил, с който е превозвал стоки на Точев.

Прокуратурата съобщи, че има данни за поне 10 случая, в които Караколев е представил на митничари фактури, издадени от несъществуваща фирма. Има и доказателства за начина, по който той е минавал границата с Гърция през пункт „Кулата".

Делото до момента прилича на реалити шоу, а не на истински процес, категоричен е защитникът на Точев.

Чрез СРС-та са събрани и данни, че петимата подсъдими са проверявали кой е на смяна на митницата и на границата; как не са извършвани проверки на стоката и че камионите със стока са регистрирани при преминаването на границата като физически лица.

Според прокуратурата обвиняемите могат да заплашват хора с цел възпрепятстване разкриването на истинските размери на данъчните измами; могат да унищожат факти и доказателства, както и да извършват други тежки престъпления.

Адвокатът на Пламен Точев заяви, че производството е влязло в публичното пространство по доста странен начин. По думите му това не е случайно и е с цел оказване на натиск върху съда.

Делото до момента прилича на реалити шоу, а не на истински процес, категоричен е защитникът на Точев. Според него не е ясно в какво точно престъпление е обвинен клиентът му.

Графологична експертиза сочи, че подписът върху някои от фактурите, не е не Пламен Точев, заяви още адвокатът. Той зададе риторичен въпрос дали пък някой не използва фирмите на клиента му.
Той заяви още, че делото следва да бъде прехвърлено в окръжна прокуратура Благоевград, тъй като според обвинението, по-голямата част от престъпленията са извършени в Петрич.

Пламен Точев заяви от своя страна, че изплаща тежък кредит в размер на 70 хил. лв.

Точева поиска по-лека мярка за неотклонение, защото в понеделник едното й дете има рожден ден и ще очаква майка си вкъщи.

Според адвоката на Румяна Точева обвинението е абсолютно неясно, некоректно и неконкретизирано, не е посочен размерът на данъчните задължения и какъв вид са те: ДДС, данък печалба или друг вид данък.

Точева е регистрирана като производител на туршия.

Адвокатът на Виолета Нацкова заяви, че тя не познава лично Пламен Точев и че осъществява контакти с него във връзка с работата си от декември месец миналата година.

Адвокатът на Наташа Груева от своя страна каза, че налагането на най-тежката мярка е незаконосъобразно, освен това клиентката й е имала същите правомощия и задължения като на Димитър Чучулигов, който не е сред обвинените.

Никой от подсъдимите не се призна за виновен.

Румяна Точева страда от тежко сърдечносъдово заболяване, което изисква постоянно лечение и прием на медикаменти по график. Друга причина да поиска по-лека мярка за неотклонение е, че в понеделник едното й дете има рожден ден и ще очаква майка си вкъщи.

Наташа Груева от своя страна представи документ за извършван ядрено-магнитен резонанс на съпруга й, който страда от напреднал стадий от дискова херния.

Освен това майката на Груева е претърпяла операция през 1997-а от рак на гърдата и не може да се грижи сама за двете й малолетни деца Илиана на 11 и Николина на 6 години.