На фона на засилващите се репресии на сирийския режим срещу опозиция, натискът над президента Башар Асад да спре кръвопролитията в свещения за мюсюлманите месец Рамадан става все по-осезаем, отбелязва АФП.

За първи път руският президент Дмитрий Медведев изрази огромно безпокойство от положението в Сирия, предаде РИА „Новости".

За последната седмица над 100 станаха жертвите на протестите в Хама.

„Ако Башар Асад не вземе необходимите политически реформи, то го очаква печална участ", предупреди Медведев на нарочна пресконференция за руски и грузински медии.

Ясната позиция на Кремъл става часове след като ООН осъди насилието в Сирия.

Башар Асад е повел Сирия по опасен път, обяви от своя страна Белият дом.

Междувременно стана известно, че Европейският съюз се е споразумял за нови санкции срещу Сирия, предаде "Ройтерс". Те няма да засягат сирийската петролна индустрия и банки. Според дисиденти обаче само санкции срещу тези два сектора ще пресекат потока от финансови средства, подхранващи репресиите в страната.

На следващ етап санкциите могат да обхванат и петролната индустрия на Сирия. Последна дума до къде да се простират наказателните мерки обаче ще има делегацията на ЕС в Дамаск, както и лидерите на държавите членки.

В списъка на санкционираните трябва да бъдат включени още физически и юридически лица, свързани с режима на президента Башар Асад.

В "черния списък" вече е самият Асад, както и 34 негови приближени. Включени са и фирми от сектора на отбраната, свързани с потушаването на протестите срещу режима.

Междувременно стана ясно, че Германия ще поиска от ООН да изпрати специален представител в Сирия. Според германският външен министър Гидо Вестервеле това би увеличило натиска над режима в Дамаск да спре да потушава протестите със сила.