Държавата дава по 2-3 млн. лева месечно за храна на затворниците на фирми, с които няма законосъобразни сключени договори. За това предупредиха депутати от „БСП Лява България", които по време на редовния парламентарен контрол поискаха да разберат от министъра на правосъдието Христо Иванов какво ще предприеме срещу незаконните обществени поръчки за храна.

„Говорим за лоши практики в Главна дирекция „Изпълнения на наказанията", където ситуацията е тревожна и скандална.

Допуска се толериране на незаконно доставяне на храни без проведени обществени поръчки , изразходват се по 2-3 млн. месечно, без да има законно сключени договори за това", обясни проблема социалистът Чавдар Георгиев.

„Докога ще позволявате Главната дирекция „Изпълнения на наказанията" да харчи милиони левове на месец без проведени процедури, без договори", поиска да разбере още „червеният" депутат.

Ситуацията, която коментираме, е възникнала при предишното правителство", обясни от своя страна министърът на правосъдието. Той посочи още, че през август 2014-та година в качеството си на служебен министър е възложил проверка, която наистина е установила нарушение при провеждането на обществена поръчка за доставка на храна в затворите. „Човекът, който тогава е бил директор на агенцията и е бил отговорен за поръчките, вече не работи при нас", увери министър Иванов.

Правосъдното министерство е сезирало и прокуратурата за този случай, стана ясно още от отговора на министъра.  „Ние не можем да спрем покупката на храна, дори и ситуацията да е незаконосъобразна. Трябва да храним тези хора, не можем да ги оставим без храна", коментира темата министър Иванов.

Все пак обаче напомни, че дирекция „Изпълнения на наказанията" е самостоятелен възложител на обществени поръчки, а всеки възложител носи отговорността за правилното и законосъобразното им изпълнение.