Ислямисти отприщиха вълна от едновременни нападения, включително самоубийствен атентат с кола, срещу контролно-пропускателни пунктове на египетската армия в размирната северна част на Синайския полуостров, убивайки поне 50 войници, съобщава „Асошиейтед прес".

Нападенията са били извършени южно от град Шейх Зувейд и са били насочени към поне 6 военни КПП-та, посочват властите. Ислямистите също така са пленили войници и са си присвоили няколко бронирани автомобила.

Атаките се случват само два дни след покушението в Кайро срещу главния прокурор на Египет, Хишам Баракат, и само един ден след като президентът Абдел Фатах ал Сиси обеща да засили крутите мерки срещу джихадистите, които се провеждат вече от две години.

Ислямистите в Северен Синай, който граничи с Израел и Ивицата Газа, се сражават с египетските сили за сигурност в продължение на години, но засилиха своите нападения след военния преврат и свалянето от власт на тогавашния президент Мохамед Морси през юли 2013 г. след дни на масови улични протести срещу неговото управление.

Сиси, който тогава беше ръководител на армията, водеше преврата и след това стана президент на Египет, спечели изборите преди година.

Атаките в сряда дойдоха като бърза реакция на обещанието на Сиси във вторник да въдвори справедливост за покушението срещу главния прокурор, като евентуално екзекутира водачи на ислямистката организация "Мюсюлманско братство", която в момента е извън закона и е обявена за терористична организация.