Силата и величието на България винаги са неизчерпаем извор на нашата гордост, те са нашето основание за европейско самочувствие. Това заяви председателят на Народното събрание Цецка Цачева по време на официална церемония в памет на загиналите български воини през Първата световна война.

Цачева и президентът Росен Плевнелиев положиха венци пред Паметника на незнайния воин.

Паметта на загиналите за Отечеството е паметта на народа ни", отбеляза Цачева и допълни, че тя е миналото, без което не можем да имаме бъдеще. Шефката на парламента отбеляза, че именно паметта на загиналите носи славата и честта на България, нейната вечност и величието й. Не само по повод, но и ежедневно винаги както в мигове на подем, така и в моменти на трудности и изпитания наш дълг е да си припомняме чутовния подвиг на дедите ни", напомни Цачева.

Цецка Цачева изброи някои от символите на българската бойна слава - Сливница, Одрин, Тутракан и още стотици други. „Тях можем да изредим, тях познаваме от българската история, но не можем да направим същото с имената на стотиците и хилядите български войници, загинали по бойните полета за честта и славата на Родината", подчерта Цачева.

Шефката на парламента отбеляза, че тази величава национална цел е обединявала целия български народ през годините, тя е била национален и личен идеал за всеки българин. Едновременно с това обаче, Цачева наблегна, че идеята за Обединена България е била част от програмите на всички политически партии и правителства към онзи момент.

По повод химна на Българската армия „Велик е нашият войник" Цачева отбеляза, че - „Няма по-истинска българска войнишка песен от тази, родена край Охрид пред 1916 г." Да помним пътя, по който вървим и да не губим посоката, към която отиваме, призова за финал тя.

Фактът, че България има ден, в който чества паметта на загиналите български офицери и воини през Първата световна война, ни подрежда на подобаващото място сред големите европейски народи - французи, англичани, белгийци, отбелязващи паметта на своите герои, отбеляза от своя страна генерал-лейтенант от резерва Стоян Топалов, председател на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва.