Излекуван от рак на дебелото черво млад мъж възнамерява да съди държавата, тъй като получил отказ да бъде финансирано лечението му в чужбина, съобщава Дарик.

28-годишния Николай Иванов, фитнес инструктор от Асеновград разбира, че има рак на дебелото черво преди 3 години. Провежда няколко курса на химиотерапия в София и две операции, но българските лекари не давали шанс, че ще се излекува.

"Даваха ми 2 месеца живот и дори казаха на майка ми да не си хаби парите заради мен", разказа Николай.

Той не губи надежда, въпреки негативните прогнози на родните лекари. Започва да търси варианти за лечение в Испания и започва такова в частна университетска клиника в Навара.

Междувременно подава документи до Министерството на здравеопазването за финансиране на лечение в чужбина. Получава отказ с мотива, че избраната от него клиника не работи с формуляр S2.

Въпреки това Иванов стартира кампания за набиране на средства за лечението си. В Испания той е претърпял 4 операции и 18 курса химиотерапия, а тамошните лекари са му казали, че в България въобще не е бил лекуван.

След първите операции Николай е бил излекуван временно, но впоследствие се появили разсейки от рака в цялото му тяло. "Една от операциите, които ми направиха, беше животоспасяваща - екип от 20 човека се бори за живота ми 12 часа", разказва той.

При последната операция обаче испанските лекари изваждат тумора и от него правят специална ваксина само за Николай. Вследствие на това той вече е излекуван, но дължи 50 000 евро на клиниката. 25 000 евро струва само ваксината, а цялото лечение на младежа до момента възлиза на над 150 000 евро, и то с 25-процентна отстъпка на всяка процедура, която му направили от клиниката в Навара.

Вече излекуван, Николай отново иска от държавата да плати за лечението му, но получава нов отказ.

"Според Закона за здравето всеки български гражданин има право да получи пари от държавата за лечение, когато методите, по които се лекува или е излекуван, не са приложими в България", обяснява адвокатът на Николай.

Вторият отказ, който Николай получава, е с мотив, че методът, по който е излекуван е експериментален.

"Това е пълна глупост и приложихме документи от испанската болница, че този метод е утвърден и отдавна е обичаен за повечето клиники в страните от Западна Европа. Още през 2005-та година методът е лицензиран в Швейцария като "нормален", а не експериментален", уточнява Николай Иванов.

Делото на Николай срещу отказа да бъде финансирано лечението му е заведено в Софийския административен съд. На този етап то е само за финансирането на ваксината, но ще последва и друг иск за останалите пари.

Ако спечели двете дела, Николай е категоричен, че след като изплати ваксината, ще дари част от парите на други нуждаещи се.