Властите в КНДР официално потвърдиха разширяването на ядрената си програма, като признаха, че разполагат с "хиляди" действащи центрофуги в завод за обогатяване на уран.

Това съобщи Ройтерс, като се позова на корейската агенция KCNA.

"В настоящия момент строителството на леководен реактор върви с пълна сила. За да осигурим гориво за него действа предприятие, оборудвано с няколко хиляди центрофуги, пише печатният орган на корейската трудова партия "Нигон синмун".

Агенцията съобщава още, че "в бъдеще развитието на обекти на ядрената енергетика с мирни цели ще става все по-активно".

В средата на ноември в много медии се появиха спътникови снимки, чийто анализ показа, че в ядрения научно-изследователски център в севернокорейския град Йонбьон се строи завод, най-вероятно за обогатяване на уран.

Северна Корея потвърди, че в страната действат 2000 центрофуги за обогатяване на уран, които могат да осигурят гориво за АЕЦ с леководен реактор.

Директорът на американската национална лаборатория Лос Аломос Зигфрид Хекер, който посети КНДР в началото на ноември, сподели пред репортери в Пекин, че е видял над 1000 центрофуги. Според него това може да означава само едно и то е че Пхенян търси начини за получаване на обогатен уран за създаване на атомна бомба.