Малко след 21.00 часа снощи наГКПП-Калотина при влизане в страната е задържан 55-годишният Петър Драшков, който е обявен за общодържавно издирване и за него има издадена европейска заповед за арест.

Той е отведен в 6 РУ на СДВР във връзка с разследване по досъдебно производство за измама в особено големи размери, по което  е привлечен като обвиняем.

Служителите на икономическа полиция в 6 РУ на СДВР от месеци работят по разкриването на престъпна схема за имотни измами.

Драшков е разследван от Софийската районна прокуратура по два текста от Наказателния кодекс - за измама в особено големи размери, която представлява особено тежък случай, и за документно престъпление - създаване на документ с невярно съдържание.

Експертната проверка, назначена от прокуратурата, е показала, че подписът на столичния кмет Бойко Борисов е доказано фалшив.

По конкретното досъдебно производство Петър Драшков в съучастие с 40-годишната Ивелина Трифонова от София, която го е снабдила с неистински документи, е придобил с фалшифициран подпис на кмета Бойко Борисов общинска собственост - 14 декара парцел в столичния квартал "Стрелбище".

Имотът се оценява на повече от 10 милиона евро.

Трифонова е в ареста с постоянна мярка "задържане под стража". Такава мярка ще бъде поискана и за Драшков

Говорителят на Софийска районна прокуратура Руси Алексиев съобщи, цитиран от БНР, че се проверяват още случаиза имотни измами с общинска собственост, извършени от Драшков.

 „Сделките предмет на доказване по настоящото наказателнопроцесуалното производство са 4", информира той.

Механизмът е идентиченс този, за който е повдигнато обвинение на Драшков, уведомиха още от прокуратурата.

Все още се изяснява въпроса дали и при тях става въпрос за фалшификация на подписа на кмета Борисов.

Петър Драшков е брат на уволения зам.-предеседател на ДАНС Иван Драшков.