С изменение на наредба се променя режимът за поставяне на ваксините срещу папилома вирус - причинител на рака на маточната шийка - на два пъти в рамките на 6-месечен период. Освен навършилите 12 години, право на безплатна доброволна имунизация срещу вируса, ще имат и 13-годишните момичета.

Това стана ясно от презентация в Народното събрание в рамките на Европейската седмица за борба с рака на маточната шийка.
Припомняме, в момента в сила е програма по превенция с право на ваксинация на 12-годишни момичета.

Ракът на маточната шийка е четвъртото по честота раково заболяване сред жените между 20 и 45 години в целия свят. На всеки 2 минути в света умира по една жена от рак на маточната шийка.  В Европа това се случва на всеки 18 минути. Всеки ден една жена в България умира от този вид раково заболяване.  Ваксинацията е единственият метод за ефикасна и дълготрайна първична профилактика на заболяването.

Ваксинацията обаче не отменя редовните профилактични прегледи при гинеколог. Ваксина, плюс редовни профилактични прегледи могат да намалят заболеваемостта от рака на маточната шийка с 94%.

Специалният щанд, посветен на превенцията на заболяването и разположен в Народното събрание уважиха депутати от парламентарната здравна комисия, както и председателят на НС Цецка Цачева.

"Вече стана традиция в сградата на НС по време на европейската седмица за борба с това изключително тежко и опасно заболяване да сме заедно, за да изкажем от страна на народните представители ангажимента си, подкрепата си към усилията на всички, не само медици, а и на всички  хора, които са ангажирани с превенцията на това тежко заболяване", изтъкна Цецка Цачева. Тя увери организаторите, че Народното събрание ще помага експертно и професионално в битката.

"Ние сме не само убедени, ние знаем, че сме в дълг все още на жените, които за съжаление имат такъв проблем", подчерта Цачева. Дано те стават все по-малко в резултат на общите усилия на гражданското общество, на медиците, специализираните организации и на нас, законотворците, пожела тя.