С 500 млн.лв. повече са събраните приходи в държавната хазна към края на месец юли в сравнение със същия период от изминалата 2013 г. С това се похвали на пресконференция зам.-изпълнителният директор на Националната агенция по приходите (НАП) Галя Димитрова.

Този резултат е изненадващ, тъй като само преди дни служебният министър на финансите Румен Порожанов обяви актуализацията на държавния бюджет за неизбежна, като една от причините за това е именно недобрата събираемост на приходите от страна на НАП и Агенция „Митници".

„Ще успеем изпълним нашия план за приходите до края на годината", се зарече обаче Димитрова. НАП очаква да добави към парите на държавата до декември и още 200 млн.лв., които ще дойдат от обратното начисляване на ДДС.

Приходната агенция усърдно работи за събиране на данъците като дори в последните дни е потърсила за съдействие и Агенция „Митници", с които са решили да осъществяват по-засилен съвместен контрол.

НАП от своя страна ще следи още по-зорко ревизорите си, благодарение на нова информационна система, разработена за мониторинг на контролната дейност.

За разработването на системата Агенцията е използвала европейски пари в размер на близо 2 млн.лв. С новата придобивка, по думите на зам.-шефа на НАП, всяко едно действие на служителите по време на проверките, които извършват, ще бъде следено онлайн. Така ще се разбира дали те спазват срокове и други важни правила при контрола на данъкоплатците.

„Контактът с данъкоплатеца може да бъде само по електронен път", обясни още за системата директорът на дирекция „Контрол" Васил Панов. По този начин, по думите му, работата на НАП се улеснява, а гражданите и бизнеса спестяват време и ходения до офисите на Приходната агенция.