12 хиляди панелки у на нас са на над 35 години. 650 000 жилищни сгради пък се нуждаят от "животоспасяващ" ремонт. Тези данни оповести депутатът от Атака Николай Пехливанов, който организира обществена дискусия за промените в Закона за етажната собственост, приет от парламента на първо четене.

93% от българите имат собствено жилище, а 20% от цената си губи апартамент, ако е в блок в лошо състояние.

Ежедневно се сблъскваме с проблемите на етажната собственост, коментира Пехливанов. В обществото ни няма нагласа да се грижим за фасадите на сградите, в които живеем, подчерта той.

Стана ясно, че само 25% от сградите на режим на етажна собственост са свикали общо събрание, както се изисква по закон.  Това означава, че 2 350 000 българи трябва да бъдат глобени заради неспазване разпоредбите на закона за етажната собственост, а имено да са провели общо събрание на етажната собственост.

Националистът предлага тези глоби да отпаднат и да се търси някакъв по-работещ вариант. Още повече, че за трети път се удължава срокът за регистрация на етажната собственост. Въпреки че глобите са между 20 и 100 лева, хората пак отлагат регистрацията.

Пехливанов посочи още, че едва 2% от сградите на режим на етажна собственост са се регистрирали като сдружение за саниране. В България нямаме стратегия за обновяване на сградния фонд, смята още депутатът от Атака. Подобна стратегия има в Чехия.

Пехливанов търси и решение на частичното саниране у нас, което обаче пак загрозява сградите, тъй като собствениците избират различни цветове за външните изолации. Вариант е да се кандидатства по ОП регионално развитие. ЕК обаче поема само част от средс  твата нужни за саниране на блока.

На въпрос на News.bg как ще се намери подходящ финансов модел за собствениците пенсионери да се включат в санирането, тъй като за тях и за голяма част от не толкова заможните собственици нисколихвен заем не е вариант, Николай Пехливанов даде за пример Унгария, където държавата поема средствата за саниране на социално слабите.

В България обаче изниква въпросът как може този въпрос да стане държавна политика и да бъде убеден финансовият министър Симеон Дянков да отпусне пари за саниране, според националиста, ако обществото го иска, то ще убеди строгият държавен ковчежник.