Министърът на икономиката и енергетиката в служебното правителство Васил Щонов е нарушил разпореждане на 5-членен състав на Върховния административен съд, което постановява забраняване на добив на кварц-каолинова суровина от находище Балабана, област Силистра.

Носител на разрешението за добив е заводът "Каолин", който премина от орбитата на контролираното от бизнесмена Иво Прокопиев дружество "Алфа Финанс" в ръцете на германската фирма "Кварцверке", съобщава Money.bg.

На 7 март тази година обаче 5-членен състав на ВАС отменя издадената през 2010 г. концесия за добив, като на 16 юни със заповед на тогавашния министър на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев издава заповед за заличаване на търговско откритие за индустриални минерали - кварц-каолинова суровина.

На 8 октомври тази година обаче министър Щонов отменя заповедта на Стойнев за търговско откритие и по този начин на практика отменя решението на Върховния административен съд. Това заяви лидерът на политическа партия ПК "Екогласност" Емил Георгиев.

Той посочи, че отменянето на заповедта на Драгомир Стойнев и несъобразяването с решението на съда е следствие на натиск от страна на посланика на Германия у нас Матиас Хьопфнер. Георгиев показа коренспонденция между Хьопфнер и нашето Министерство на икономиката и енергетиката, в което германският посланик посочва, че случаят се следи отблизо от чуждестранните инвеститори и това може да повлияе на инвестиционния климат у нас.

Съгласно гореизложеното Георгиев заяви, че е подаден сигнал в прокуратурата срещу длъжностните лица в министерството, сред които е и Щонов, за неизпълнение на съдебно разрешение. Това според лидера на Екогласност може да коства на някой до 3 години затвор и 5 хил. лв. глоба.

Друг проблем, според Георгиев е, че Щонов, отменяйки заповедта на Драгомир Стойнев, се е подписал на латиница. Лидерът на Екогласност" посочи, че всеки може да се подписва по какъвто намери начин, но когато е представител на българската държавa то той трябва да положи подписа си на кирилица.

"О, неразуми министре, поради що се срамиш да се наречеш Българин", възкликна Георгиев, перифразирайки вечната фраза на Паисий Хилендарски.

ПК "Екогласност" зави, че неслучайно находището в Балабана е концентрирало толкова вниманието на инвеститорите. По думите на Георгиев там има залежи на кварц и каолин, оценени по настоящите пазарни цени за 1.8 млрд. долара. В момента планираният годишен добив от това находище е за 350 хил. тона материал, чиято стойност е около 15 млн. долара. В замяна на това постъпленията в бюджета се равняват на едва 280 хил. лева.

"Това е и повод ние да поискаме минималното концесионно възнаграждение да бъде в размер на 30% от приходите от добитите суровини, независимо дали става въпрос за кварц, злато или дргуи подземни изкопаеми", каза още Георгиев.