Родители на четвъртокласници от пловдивското училище "Братя Миладинови" не пускат децата си в час. Причината е момче, което, по думите на недоволните, системно тормози съучениците си и нарушава дисциплината в часовете, съобщава tv7.

Недоволството ескалира на 27 октомври, когато Митко спукал тъпанчето на Лия. Пострадалото момиче е претърпяло хирургическа операция и вече е добре. Родителите й и родителите на останалите ученици настояват Митко да бъде преместен в друго училище.

Това може да стане само с решение на неговите родители, обясни директорът Румяна Петрова. Тя каза, че са проведени редица срещи и е решено Митко да премине на комбинирано обучение. 30% от часовете да е на самостоятелна форма и в 70% да влиза в час.

Протестиращите родители обаче заявиха, че не са съгласни с такова решение и допълниха, че няма да пускат децата си на училище, докато Митко е там.

Детето било осиновено преди четири гордини от семейство интелектуалци, а СОУ "Братя Миладинови" е петото училище, което сменя за последните две години, съобщава БГНЕС. Семейството отглежда още две осиновени деца. Протести срещу Митко имало и в СОУ "Свети Седмочисленици", откъдето също бил преместен.

Според недоволните родители на неговите съученици, той имал и други прояви на агресия, демонстрирал на липса на концентрация, отказвал да спазва правилата.

Митко може да седи десет минути в час, след което става и излиза и учителите тръгват след него, а класът остава сам, споделят педагози. Училището е може би най- подходящото за дете с подобни проблеми, защото от три години в него се работи по проект за включващо образование, което означава, че там има екип от специалисти- психолог, социален работник и ресурсен учител. Те са там, за да помагат на деца със специални нужди. Оказва се, обаче, че родителите на Митко отказват тази помощ. Те твърдят, че психолог работи с детето от самото осиновяване, но се оказва, че той е работил само първите две години.

Проблемът е сериозен, защото училището рискува да остане само с Митко в учебната стая на ІV Б клас, родителите на останалите деца са категорични, че ако момчето не бъде преместено другаде, те ще преместят децата си.

Директорката на училището Румяна Петрова обясни резултатите от двуседмичните срещи на работна група, в която влизат и служители от Агенцията за защита на детето, и от Педагогическа стая в МВР, педагози и педагогическия съветник на училището. Те предлагат то да се обучава в система 70-30, в първата част да остане в класа, придружено от възпитател, а останалата част от обучението да преминава индивидуално с ресурсен учител.

Градусът на напрежението расте, в сряда се очаква извънреден Учителски съвет, който ще протече горе-долу като съд над десетгодишния Митко, за да се уточни какво ще правят нататък.