Водата от 7 обществени чешми в Шумен е с отклонения по микробиологични показатели, съобщиха от Регионалната здравна инспекция, предаде Топновини.бг.

Не става за пиене водата от чешмите до комплекс „Кьошковете", до комплекс „Орбита", до бившата ТПК „Пчела", в кв. „Боян Българанов" до Бабешкия мост, по пътя за кв. „Дивдядово", в кв. „Дивдядово" до комплекс „Бохеми" и в кв. „Дивдядово" на ул. „Поройна".

На здравните норми за съдържание на нитрати не отговаря водата от чешмата на ул. „Янко Сакъзов". Измерена е стойност за нитрати 90мг/л, при максимално допустима 50 мг/л. Водата от тази чешма също не трябва да се ползва за пиене.

Пробите от водата са взети на 6 октомври.

По всички изследвани показатели отговаря водата от чешмата по пътя за Паметник „Създатели на българската държава" и от чешма № 2 по пътя за с. Лозево.

От РЗИ уточняват, че получените резултати отразяват моментното състояние на водата от местните водоизточници. Качествата на водата от тях зависят изцяло от метеорологичните условия, тъй като не се извършва допълнителна обработка (дезинфекция).