В Кърджалийска област рекорден брой избиратели - 15 108, са попаднали в графата „с грешен адрес" документацията на местната РИК. Председателят на комисията Беркант Барзат не можа да даде обяснение. Става дума за хора с право на глас, които не са подали заявления за постоянен адрес, обясняват от общинската служба ГРАО,  цитирани от БГНЕС. Въпросните избиратели най-вероятно са деца на изселници в Турция, навършили пълнолетие, но нямат регистрация по постоянен адрес в Кърджалийска област, предполагат от изборната комисия.

В община Кърджали е най-големият брой на предполагаемите „двойни" граждани от графата на грешните адреси - 4460. В Крумовград те са 3548, в Джебел - 2503, в Ардино - 1271, в Кирково - 1399, в Момчилград - 1665, в Черноочене - 262.

Ако до седмица преди деня на вота те подадат заявления за регистрация по постоянен адрес, ще имат правото да отидат до урните, обяснява председателят на РИК Барзат. По думите му няма да има проблеми изселниците да гласуват. Причината е, че Изборният кодекс дава право на всеки български гражданин с постоянен адрес в България да упражни правото си на глас. Няма и изисквания за уседналост. В РИК очакват висока избирателна активност.

По постоянен адрес в Кърджалийска област са регистрирани 321 105 жители. В действителност половината от тях живеят целогодишно в региона. От всички тях с право на глас при избори са 258 787 души, ще бъдат разкрити 435 секции. На територията на община Момчилград поради липса на подходящи помещения урни и „тъмни" стаички ще бъдат поставени в магазини и частни къщи.

Междувременно БСП в Кърджали е сезирала ЦИК заради неспазване изискванията на чл.71 от Изборния кодекс от страна на местната РИК.

„Изминаха повече от 10 дни от работата на изборната комисия, но по субективни причини липсва всякаква прозрачност в работата й. До настоящия момент нейният председател не е създал необходимата организация по публикуване на решенията на РИК на интернет-страницата й", се посочва в жалбата до ЦИК. С нея социалистите настояват Централната комисия да потърси отговорност от председателя на РИК в Кърджали Беркант Барзат, който не изпълнява вменените му от държавата функции, правомощия и компетенции по Изборния кодекс.

Още при назначаването на Барзат от квотата на ДПС за председател на РИК, последваха остри реакции на БСП и ГЕРБ, както и жалби до Върховния административен съд.