Германия привежда 4000 войници в режим на готовност, за да помогнат с безпрецедентния наплив от бежанци. Това заяви министърът на отбраната Урсула фон дер Лайен, цитирана от „Ройтерс".

„Само за този уикенд ще приведем 4000 войници в режим на готовност", коментира тя пред седмичното германско списание „Шпигел". Урсула фон дер Лайен допълни, че войниците ще бъдат в състояние да реагират при извънредни ситуации.

Германските градове водят борба за справяне с рекордния наплив от бежанци.

От началото на септември на жп гарата в Мюнхен са пристигнали повече мигранти, отколкото за цялата 2014 година. Външният министър Франк-Валтер Щайнмайер обяви, че през този уикенд се очакват около 40 000 бежанци.

Той призова страните от Централна Европа да се съгласят за справедливо разпределяне на увеличаващата се вълна от бежанци, заявявайки, че една страна сама не може да разреши кризата.

Германският министър се срещна в Прага с колегите си от страните, които най-силно се противопоставят на задължителните квоти за разпределяне на бежанците за справяне с наплива.

Повечето мигранти опитват да достигнат до Германия.

Изтъквайки броя на очакваните през уикенда мигранти, Щайнмайер заяви: „Това предизвикателство не може да бъде поето от една държава. Ние трябва да призовем за европейска солидарност". Той държа съвместна пресконференция с външните министри на Чехия, Словакия, Унгария и Полша.

„Казах на колегите си, че трябва да се споразумеят за справедлив механизъм за разпределяне на мигрантите", посочи германският първи дипломат.

Министрите са казали, че са се съгласили по няколко точки в противопоставянето с европейската мигрантска криза, включително безопасни убежища, защита на външните граници и нуждата от списък за безопасни страни за връщане на мигранти.

Докато Полша каза, че може да приеме повече бежанци от предварително одобрените, Унгария заяви, че няма смисъл да се обсъждат квоти, докато Европа би могла да защити своите граници.

Унгарският външен министър Петер Сиярто каза, че 180 000 мигранти, много бежанци от конфликтните райони в Близкия Изток, са влезли в Унгария и този брой може да нарасне до 400 000 - 500 000 до края на годината.

Чешкият външен министър Любомир Заоралек след срещата повтори, че е против квотите. Той каза, че е нужно страните да контролират на кого да позволят да влезе.

Министърът на външните работи на Словакия каза, че мигрантите използват страната му и съседките й като транзитни страни по пътя си към по-богатите западни държави в Европа.