Плънът „Ахтисаари", който прави възможно отделянето на 15% от територията на Сърбия, претърпя фиаско. Това заяви министър-председателят Воислав Кощуница в заключителното си слово на сесията на сръбския парламент (Скупщина). Депутатите приеха нова резолюция по проблема за статута на Косово.

Кощуница изрази удовлетворение от приетата резолюция и от това, че депутатите са успели да „достигнат до национално и държавническо единство", което създава основа за продължаване на преговорите по статута на областта.

Както подчертава министър-председателят в резолюцията за пореден път се излага настояването на Сърбия към спазване на конституцията и устава на ООН, а също и за принципа на териториалната цялост и суверинитета на всички държави".

„Сърбия още веднъж заявява, че е готова за нови преговори", добавя Кощуница. Визията на Сърбия за тези нови преговори е, те да се проведат под егидата на ООН, като Съветът за сигурност на ООН излъчи контактна група или даде мандат за водене на преговори на друго формирования. В тази контактна група, според думите Кощуница, трябва да влизат представители на САЩ, Великобритания, Германия, Италия, Франция и Русия.