Бедствено положение беше обявено в община Смолян, съобщи кметът Николай Мелемов. По думите му положението в града и селата е много тежко. Именно това наложи по-късно бедственото положение да влезе в сила за цялата област Смолян.

Към този момент има данни за наводнени над 120 къщи, мазета и дворове в Бургас. Остава частично бедствено положение за кв. "Долно Езерово", където нивото на водата по всички улици е между 50 и 80 см, на място са разположени екипа на пожарната, които следят обстановката и помагат на засегнатите от природното бедствие.

Късно снощи от вилно селище „Черниците" са изведени 10 души, които са настанени в общински център. Водата е заляла участъци от пътя Ветрен-Бургас и Бургас-Поморие, наводнени са множество имоти в кв. "Лозово" и гр. Средец, от където са евакуирани 30 души.

МБАЛ Бургас осигури 15 допълнителни легла и е готова да приюти бедстващи от наводненията в региона. Цялото Отделение за долекуване става буферна лечебна зона и там ще бъдат настанявани пострадали при бедствия и аварии не само в този случай, съобщи изпълнителният директор на болницата д-р Георги Матев.

В момента няма пострадали от наводнения, които са приети в болницата. През нощта и днес ръководството на  МБАЛ Бургас е в постоянна връзка с кризисните щабове на Община Бургас и Областна администрация. На разположение са и две дежурни линейки.

Ураганният вятър е срутил част от козирката на входа на Приемно отделение. Няма пострадали. Щетите са отстранени от аварийните екипи на болницата, предстои оглед от специалисти на Гражданска защита на мястото, съобщават още от лечебното заведение.

Дъждът прекъсна движението по няколко влакови участъка в страната

Още...

Проливните дъждове са причина за активизиране на свлачища на територията на община Сатовча, област Благоевград. Затворен е пътя Гоце Делчев - Сатовча. Свлачища затрудняват достъпа до селата Долен, Плетена и Осина. На място е изпратена тежка и верижна техника. Достъпа до населените места в региона се осигурява по обходни маршрути.

Усложнена е обстановката в град Дългопол, област Варна, където има наводнени дворове и къщи. На място работят три пожарни екипа. Извършена е евакуация на хората от ниските части на града. Тази нощ язовир „Елешница" е започнал да прелива. Река Ана дере, приток на река Провадийска, е излязла от коритото си при село Блъсково. Спряно е изпускането на язовир „Снежина" в община Провадия, продължава контролираното изпускане на язовир „Черковна".

Редица селища без ток заради обледени и скъсани от мокрия сняг проводници

Още...

Частично бедствено положение е обявено в село Попово, община Болярово, заради придошлите води на река Поповска, приток на Тунджа. Заместник-кметът на общината Нина Терзиева съобщи, че около 3.00 часа тази сутрин, след бърза намеса на кметския наместник и службите към пожарната, са изведени при роднини десетина жители на селото, които обитават залети от водата къщи.

Пострадали са над 15 имота, наводнени са дворове, мазета и етажи от къщи.

„В момента очакваме силният вятър да утихне, за да започне техниката да изпомпва водата", допълни Терзиева. Нито един от язовирите по реката не е прелял, вероятно става въпрос за водосбор след падналия обилен дъжд.

Старият път между Свиленград и Любимец е наводнен. В момента екипи отводняват мазета в Любимец и село Лозен.

Поради влошените метеорологични условия и обилните валежи, главният път между Варна и Бургас e затворен временно за движение, поради наводнение на пътен участък в района на Обзор, съобщиха от МВР-Варна.

Проходът на Република е затворен за движение поради свличане на скална маса, съобщават от АПИ.

Временно е ограничено движението по пътя Оброчище-Кичево при разклона за Рогачево в област Добрич. Обходен маршрут през Кранево.

Временно е затруднено движението по пътя Велико Търново-Гурково. Движението се осъществява в едната лента.

В община Поморие са затворени пътищата с. Гълъбец- с. Горица и с. Страцин - с. Просеник, където р. Хаджийска е заляла отсечките. В община Созопол е затворен пътят с. Зидарово - с. Димчево, заради излязлата от коритото си р. "Факийска"- обходният маршрут е през с. Извор.

Остават затворени и пътищата Ахелой - Каблешково и пътят Бургас - Средец - Ямбол в частта му около "Аврамов мост", като алтернативните маршрути са през Дюлево и Суходол.

Временно е затруднено движението км 414-415 на АМ „Хемус", област Варна, в посока София поради наводнен участък. Движението в района се извършва само в скоростната лента.

Временно е ограничено движението по пътя Нановица-Гривица в област Кърджали поради наводнен участък.

Временно е ограничено движението в двете посоки по пътя Добрич-Албена от с. Стефаново до с. Оброчище поради наводнение. Обходният маршрут е Добрич-Балчик-Албена.

Айтоски проход е затворен за движение от Провадия до Айтос поради наводнен участък.

В област Кърджали пътя Крумовград-Студен Кладенец е затворен за движение поради наводнен участък.

Движението при км 207 на пътя Батак-Доспат в област Смолян се осъществява в едната лента поради нарушение на целостта на пътното платно в следствие на наводнение.

Част от пътя Шумен-Карнобат е затворен за движение. Ограничението е валидно за участъка между шуменското село Ивански и смядовското Кълново.

Причината освен поройния дъжд, който вали в района, е и придошла вода от крайпътните ниви, която е заляла пътната настилка в района на село Ивански. На мястото има екип на пътното ведомство, а автомобилния трафик се отклонява към Котленския проход.

В Шуменско най-голямо е количеството на падналия валеж от дъжд и мокър сняг е в село Риш - 74.5 литра на квадратен метър.

Оранжев код е обявен за днес в 5 области на Южна и Югоизточна България заради интензивни валежи от дъжд, съобщиха от НИМХ.

Кодът е в сила за областите: Смолянска, Кърджалийска, Хасковска, Ямболска и Бургаска. В тези области се очакват значителни валежи със сумарни количества за денонощието - между 40 и 60 л/кв.м.

За 14 области на Югозападна, Централна и Северна България е обявен жълт код за обилни валежи. Кодът е в сила за областите: Благоевградска, Пазарджишка, Пловдивска, Старозагорска, Габровска, Великотърновска, Сливенска, Търговищка, Русенска, Шуменска, Разградска, Силистренска, Добричка и Варненска. В тези области се очакват значителни валежи със сумарни количества за денонощието между 20 и 40 л/кв.м.

За останалите 9 области в страната обявеният код е зелен.

Червен код за неделя е обявен за река Тунджа при Ямбол и Елхово.