Президентът на Съединените Щати Барак Обама отменя планираното си посещение при руския президент, предаде Ройтерс, цитирайки официален представител от Белия дом.

По-късно от CNN уточниха, че той отменя само срещата си с Путин, като потвърждава участието си на срещата на Г-20 в Санкт Петерсбург в началото на септември.
Става ясно, че на мястото на отменената среща с Путин Обама ще посети Швеция - на път за Санкт Петербург.

Администрацията на президента ясно заяви, че е дълбоко разочарована от поведението на Москва във връзка с предоставянето на временно убежище на бившия служител на ЦРУ, Едуард Сноудън.

Ние ценим успехите, постигнати в отношенията с Русия по време на първия мандат на президента Путин, се казва в позиция на Белия дом. Сред успехите се изреждат сътрудничеството по проблемите на Афганистан, Иран и Северна Корея.

Вашингтон обаче отбелязва, че отчитайки отсъствие на прогрес пред последната година по теми като ПРО, контрола на въоръжаването, в търговските и бизнес отношения, с сферата на глобалната сигурност, правата на човека и гражданското общество, са информирали руското правителство, че според тях е по-конструктивно да се отложи срещата, докато не се постигнат по-добри резултати по тези теми.

Кремъл реагира, коментирайки, че са разочаровани от решението на Белия дом. Независимо от това, поканата към Обама за двустранни разговори остава в сира, съобщава „Новости".

Отказът на Обама е неизгоден за самите американци, коментира зам.председателят на външната комисиа на Руската Дума Леонид Калашников.
По думите пък на един от помощниците на президента, ситуацията със Сноудън показва, че САЩ не са готови за равноправни отношения с Русия.

По-рано вестник „Комерсант" писа, че в Конгреса във Вашингтон настояват не само за отмяна на визитата на Обама, но и за преразглеждане на обявеното от него рестартиране на отношенията с Москва. Това искат не само републиканци, но и съпартийци на президента от Демократическата партия.

Заради убежището за Сноудън сенаторът демократ Чарлз Шумер сравни Владимир Путин с училищен хулиган:"Ако на такъв хулиган не бъде даден отпор, той ще иска все повече и повече."