МВР-шефката Румяна Бъчварова настоява за възможно най-високи санкции срещу трафикантите. Тя смята, че те трябва да са съизмерими със сериозността на каналджийството. Бъчварова ще настоява в спешен порядък да бъдат разгледани законодателни промени, които да регламентират тези санкции. Това обяви самата тя при посещението си до Гранично полицейско управление и ГКПП-Малко Търново, съобщават от пресцентъра на МВР.

Бъчварова смята, че по-високите санкции биха намалили значително привлекателността на каналджийството за организираните престъпни групи.

Борбата с каналджийството била основна задача на оглавяваното от нея ведомство, наред с доброто управление на границата и опазването на националната сигурност.

Това включвало стриктното и бързо регистриране на мигрантите и търсещите убежище, за да не попадат в мрежите на трафикантите, които поставят в риск живота на тези хора - често пъти жени, деца.

Румяна Бъчварова е категорична, че за страната ни е приоритет да поддържа високата  степен на готовност за потенциално увеличаване на миграционния натиск, както и за предоставяне на необходимата организация, условия и грижи за потърсилите убежище у нас.

МВР-шефката се запозна с резултатите от настоящите специализирани операции, които се провеждат от граничните служители. На място тя провери напредъка по изграждането на възпрепятстващото съоръжение в района на отговорност.

Бъчварова проведе работни среща с началника на Гранично полицейско управление-Малко Търново комисар Кирил Кидеров и заместник-директора на ГД "Гранична полиция" Стоян Иванов, съобщават още от пресцентъра на вътрешното министерство.

По-късно Бъчварова провери работата на Гранично полицейско управление-Царево. Тя инспектира работата по управление и охрана на морската ни граница и резултатите от настоящите специализирани операции за противодействие на нелегалната миграция.

Тя бе запозната със спецификите при борбата с каналджийството по морската ни граница, както и с организацията за регистриране на мигрантите.