Еврокомисарят по разширяването Оли Рен препоръча на страните членки на Европейския съюз да бъдат замразени осем от 35-те преговорни области или глави, част от преговорния процес досега.

Рен предложи нито една глава да не бъде затваряна преди решаването на въпроса с кипърските самолети и кораби, предаде Ройтерс.

Турският министър-председател Реджеп Таийп Ердоган определи като неприемлива една такава мярка.

Еврокомисията отправя препоръката заради  отказа на Турция да отвори пристанищата и летищата си за кипърски транспортни средства.

Припомняме, по-рано от Еврокомисията обявиха, че 6 декември ще бъде крайният срок, в който Анкара трябва да вземе решение дали да изпълни условието на общността да отвори пристанищата и летищата си за кипърски транспортни средства. ЕС пък трябва да вземе решение относно преговорите на 11 декември.

Припомняме, преговорите, водени с посредничеството на Финландия, която в момента председателства съюза, претърпяха неуспех.

По-рано източник в Комисията обяви, че се обмисля възможността да бъдат замразени между шест от девет от преговорните глави. Става дума за области, които засягат вътрешния пазар на ЕС, транспорта и мореплаването.

Еврокомисарят по разширяването Оли Рен посочи, че преговорите с Турция ще продължат, макар и по-бавно. По думите му неспазването на договорените задължения не може да остане без последствия. Все пак комисарят отбеляза, че турската срана разполага с известно време да преосмисли позицията си и да избегне частичното замразяване на преговорите, предаде АП.

Британският премиер Тони Блеър определи подобен ход в този момент като сериозна грешка, а испанският му колега Хосе Луис Родригес Сапатеро прикани европейските лидери към усилия да се запазят вратите на ЕС отворени към Анкара.

От друга страна датският премиер Фогх Расмусен изрази готовност да подкрепи тази стъпка, като изтъкна, че Турция не спазва поетите задължения.