САЩ и Полша подписаха споразумение за разполагане на бъдещи бази с американска военна техника на полска територия, съобщиха от полското министерство на отбраната, цитирани от ТАСС.

Полската страна ще предостави територии и обекти, принадлежащи на авиобазата в Ласк, центъра за обучение на пехотата в Дравско Поморские и военни комплекси в Сквежина, Чеханов и Хушча, съобщиха от ведомството.

Тези територии и обекти се предоставят "за изпълнение на общи отбранителни цели", се отбелязва в изявлението.

Споразумението позволява на американската страна да отделя от бюджета си средства за развитие на необходимата инфраструктура, която осигурява присъствие на въоръжени сили на САЩ на територията на Полша. То може да се изразява в разполагане на войници и складиране на оборудване, боеприпаси и материали, посочва министерството.

Споразумението също така дава възможност за създаване на база с американско оборудване на територията на страната ни, което ще укрепи присъствието на съюзници и равнището на сигурност както на Полша, така и на целия регион, заявява полското министерство на отбраната.

По време на срещата на военните министри на НАТОв щабквартирата на Алианса в Брюксел бяха разкритикуваха действията на Русия в Сирия. Решено бе създаването на два нови щаба в Източна Европа. На срещата си в четвъртък късно вечерта те утвърдиха решението да увеличат числеността на Силите за бързо реагиране на Алианса до 40 хил. души.

По-късно в петък от българското военно министерство съобщиха, че военна техника от САЩ ще пристигне на полигона ни на "Ново село" и част от техниката ще остане за последващи маневри през 2016.