Във вторник ДПС ще направи предложение за решение на Народното събрание, което да отмени избора на Делян Пеевски за председател на ДАНС. Това заяви по време на брифинг лидерът на партията Лютви Местан.

След като господин Делян Пеевски заяви, че никой и нищо не стои по-високо от националната сигурност на страната, с което обоснова готовността си 42-то Народно събрание да преразгледа решението си за избирането му за председател, ние ще инициираме още във вторник предложение за решение на Народното събрание, с което да се отмени решението за избор на председател на ДАНС. Ние бихме искали това решение на Народното събрание да се гласува като точка първа от дневния ред в седмичната програма още в сряда, каза Лютви Местан.

По думите му, Пеевски всъщност казва ясно, че няма да позволи на Цветанов и на Борисов и на ГЕРБ като цяло, да използват неговата личност, за да реализират стратегията си за бърз реванш.

ГЕРБ нямат право на реванш, нито бърз, нито бавен, защото реванш за ГЕРБ означава реванш на незаконните подслушвания. Означава реванш на престъпните схеми на предишната власт, заяви Местан и добави: ГЕРБ загубиха властта, но престъпните метастази на тази партия продължават да разяждат клетъчната структура на демократичното ни общество.

В този смисъл днешното изявление на Делян Пеевски елиминира само едно от основанията за разгръщане на стратегията за дестабилизация на страната. Нямаме съмнение, че ГЕРБ ще продължат с тази деструктивна линия, защото това е техният стил и стратегия, изтъкна още лидерът на ДПС.

Местан подчерта и че отговорността за това, че не се случи дебат в парламента при избора на Делян Пеевски няма как да се търси от политическите сили, които останаха в залата.

Държавният глава Росен Плевнелиев обвини мнозинството в 42-то Народно събрание, че е избрало председател на ДАНС без дебат. Аз искам да попитам - кога през последните 23 години, ръководителят на която и да е специална служба в България (ДАНС е от пет години, но НСО е от 23 години, НРС - от 20 години) - кога ръководителите на тези специални служби са били избирани с дебат? С какви дебати г-н Росен Плевнелиев назначи директора на Националната разузнавателна служба (НРС) ген. Драгомир Димитров, както и на ген. Коджейков за шеф на НСО?, запита Лютви Местан.

За първи път председател на специална служба, каквато несъмнено е ДАНС, се избира публично, и ще се избере публично и следващият председател на ДАНС. А отговорността за това, че не се случиха дебатите в парламента, няма как да бъде на политическите сили, които останаха в залата. Питайте тези, които напуснаха заседанието на парламента, защо не е имало дебат, каза още лидерът на ДПС и добави, че очаква президентът да зададе този въпрос на ГЕРБ на заседанието на КСНС в четвъртък.