Народно събрание отхвърли узаконяването на фактическото съжителство.

Народните представители продължават гласуването на текстове от семейния кодекс.

Срещу уреждането на фактическото съпружеско съжителство гласуваха 77 депутати, 7 го подкрепиха, а 8 гласуваха "въздържал се".

В закона се урежда и произхода на детето по баща, като за такъв се счита съпругът на майката. За майка на детето се счита жената, която го е родила.

Ако детето се роди 300 дни след сключване на втори брак на майката, за баща на детето се счита вторият съпруг. Майката може да оспори бащинството на роденото от нея дете като докаже, че съпругът й не е имал възможност да бъде баща на детето.

Депутатите гласуваха по-кратки срокове за осиновяване.
Още...

Депутатите приеха, че договор може да се сключва и след брака като в него ще са засегнати въпроси за имуществените отношения между съпрузите, издръжката на децата и съпрузите по време на брака или след развода.

Народните представители гласуваха още че лицата под 16 години могат да сключват брак с решение на районния съд.

На юруш семеен кодекс не се приема, с обсъждаме на един човек.

Това заяви Борислав Ралчев от БНДпо повод вчерашните дебати в пленарна зала по семейния кодекс, в които се включиха председателстващият  заседанието Любен Корнезов и докладчикът Янаки Стоилов. Семейният кодекс е нещо всеобхватно.

Това за това се казва кодекс, а не закон, посочи още депутатът. Относно текста, че лица под 16 години могат да сключват брак той коментира: „Не искайте от мен обяснение за многото глупости, които са свършили. Според него обаче обществото все още не е готово да приеме нови форми на законни съжителство.

Нямаме единомислие или преобладаващо мислене в обществото, което да изисква промените, смята Борислав Ралчев.

Мисля, че в този семеен кодекс има много нови моменти, които са необходими, наложил ги е животът като необходимост и това, че група народни представители не проявяват интерес не може да е упрек към законодателния процес.

Това заяви от своя страна депутат Яни Янев. Всеки, който има желание може да е в залата, за вземе становище допълни той. Той подчерта, че НДСВ е за узаконяване на фактическото съжителство.

Моето лично мнение е, че на този етап това не е полезна стъпка и не решава проблемите, които се опитваме на да решим чрез признаването, каза още той.

Аз такъв свръхморализъм не го разбирам и смятам, че няма място в XXI век.

Така коментира темата Татяна Дончева. Тя допълни, че 60% от хората живеят в условия на фактическо съжителство.

Според нея смисълът на фактическото съжителство в семейния кодекс е да се създаде презумпция за децата, родени от фактическо съжителство и да не се минава през сложни процедури на доказване на бащинство и произход.

Кому хрумна от това да направи църковен проблем, морален проблем или някакъв друг, аз не доумявам, коментира още тя.

Ако искаме да укрепваме брака като институция, това става по друг начин, допълни Дончева.Помолена да коментира вчерашните думи на Любен Корнезов, че с предлаганите промени в семейния кодекс един мъж фактически може да съжителства с много жени, тя  отговори:

Тя и една жена може да съжителства фактически с n на брой мъже, но не в това е проблемът. Темата с разликата между това да спиш с някого, да съжителстваш с някого е общо взета дискутирана в правните среди много детайлно.

Ако се приема, че съжителствате с една мацка, трябва да си оставите някой чифт дрехи, иначе не се приема, че съжителствате, каза още Татяна Дончева.

Вие може да прекарвате част от всяка нощ там, ако искате и всички нощи, но ще трябва да минавате през вкъщи, да се бръснете и да се преобличате, което създава известни неудобства, категорична е тя.