Акцията „Октопод" трябва да стигне до „недосегаемите политици" - тези, които създадоха ДАНС. Разследването би трябвало да се стигне до Станишев.

Това заяви бившият директор на НСС и настоящ председател на ДСБ-София генерал Атанас Атанасов, цитиран от PRO.BG.

Според генерала лидерът на БСП трябва да носи отговорност като министър-председател за това, че не e позволил парламентът да контролира ДАНС.

Според него службата се е превърнала в „лаборатория" за политичeски инженеринг и рекет.

Големият въпрос е кой направи Алексей Петров неформален председател на ДАНС, попита Атанасов.
Той посочи, че бившата социалистическа партия е тази, която е създала престъпността и никога не се е разграничила от нея.

Вдовицата на Н.Колев:
Алексей Петров е организатор на няколко убийства, включително и на разстрела на Николай Колев. Разследването трябва да се навлезе и в зоната на убийствата - това на ямболската адвокатка, на моя съпруг, на бившата барета Димов... Грозни са нещата, страшни са...

Алексей Петров е класически случай, тъй като е бивш щатен служител на 6 и отдел на ДС, отбеляза генерал Атанасов.
Според него с акция „Октопод" правителството показа политическа воля да реши проблема с организираната престъпност.

Акцията е поредица, не е изключение, и е в отговор на очакванията на избирателите властта да застане срещу организираната престъпност, заяви Атанасов.

Управляващите си дават сметка, че ако не направят това, ще загубят доверието, коментира генералът.
Ако властта се издъни с тази операция, ще стане много трудно да задържи положението, изтъкна още Атанасов.

Междувременно вдовицата на убития преди 7 години прокурор Николай Колев заяви, че Алексей Петров е организатор на няколко убийства, включително и на разстрела на съпруга й.

Това на ямболската адвокатка, на моя съпруг, на бившата барета Димов... Грозни са нещата, страшни са, коментира Нанка Колева.

Тя добави, че се надява разследването да стигне и до поръчителите на покушението, зад което според нея стоят бившият главен прокурор Никола Филчев и бившият шеф на баретите Филко Славов.

По думите й бившият главен прокурор години наред е държал Алексей Петров под чадър. За вдовицата на убития Николай Колев акция „Октопод" е надежда за закъсняло, но справедливо възмездие.

Преди около две седмици тя се срещнала с Алексей Петров. Видяхме се по негово желание. Опита се да ни убеди, че не е такъв, за какъвто го мислим, разказа тя.

Колева добави, че скоро е спечелила дело в Страсбург, където България е била осъдена за това, че убийството на съпруга й Николай Колев не е разследвано обективно.

Припомняме, Алексей Петров беше задържан при мащабна акция на антимафиотите от ГДБОП, антитерористичния отряд, агенти от ДАНС и групи от столичната полиция.

В продължение на часове вчера сутринта от МВР, включително вътрешният министър Цветанов и главният секретар Калин Георгиев нито отричаха, нито потвърждаваха информацията за ареста. Едва в ранния следобед от прокуратурата официално потвърдиха, че Алексей Петров е задържан.