Две досъдебни производства са образувани срещу братя Юзеирови. Това е резултатът от проверката на ДАНС, прокуратурата и полицията в село Славяново.

Разследването се ръководи от прокурор Стефан Христов, който обясни за news.bg, че в клуба на Мюсюлман-демократичната партия се помещава компютърен клуб, който е с нелицензиран софтуер. По този случай е образувано първото досъдебно производство.

Второто е по чл. 166 от НК за образуване на политическа организация на религиозна основа.

Законът гласи, че който чрез слово, печат, действие или по друг начин използува църквата или религията за пропаганда против държавната власт или нейните мероприятия, се наказва с лишаване от свобода до три години, ако не подлежи на по-тежко наказание.

Досъдебното производството е образувано въз основа на проверка на ДАНС и предоставените от тях документи в прокуратурата в Търговище, обясни прокурор Христов.

Основава се главно на проектоустава на новосъздадената партия, в който се казва, че членовете трябва да се приели морално-етичните норми на исляма като начин на живот за себе си.

Следователно, ако не си мюсюлманин, не можеш да си член на тази партия, коментира прокурор Христов.

Открити са документи - молби, декларации за членство, в които кандидатите декларират мюсюлманско вероизповедание.

При претърсването на домовете на Юзеирови и Молитвения дом са иззети около 20 книги - на арабски и на български език.

Те нямат печата на Главното мюфтийството и въз основа на това са конфискувани. Тепърва ще става ясно доколко това може да се квалифицира като радикален ислям, добави прокурор Стефан Христов, пояснявайки, че това е само индикация.

Сред иззетите книги има и една със заглавие „Джихад", написана на български език.

Заглавието не определя съдържанието, категоричен бе прокурорът, подчертавайки още веднъж, че предстои тепърва да се изяснява съдържанието на конфискуваната от Юзеирови литература.

Припомняме, основаването на Мюсюлманския демократичен съюз предизвика скандал в обществото през последните няколко дни.
Основателите са братята Юзеир и Али Юзеирови, както са известни, но които по документи се водят с българските си имена - Росен и Атанас Йорданови.

Операцията по претърсване на молитвения дом започна рано тази сутрин по време на предаването на „БарЕкадата" на БТВ.

Беше съобщено, че според неофициални източници в сградата снощи е открита, незаконна ислямска литература на братята, която е била разпространявана сред децата и по-възрастните жители на селото.

Mеждувременно стана ясно, че депутати от РЗС са поискали на следващото заседание на Комисията да бъде изслушан председателят на ДАНС или упълномощен от него заместник по въпроса с новосъздадената партия.

От партията на Янев настояват да бъде отговорено на следните въпроси:

  1. Получаван ли е сигнал до ДАНС за замисляна, подготвяна и осъществявана антиконституционна дейност от инициаторите за учредяване на т. нар. Мюсюлман-демократическа партия, а преди това на т. нар. Български червен полумесец, както и за построяване на т. нар. Паметник на незнайния турски воин.
  2. Какво конкретно е предприела Агенцията в контекста на правомощията си по чл.4 ал.1 т.3 от Закона за ДАНС, с оглед осъществяване на превенция и своевременно предотвратяване и пресичане на тази незаконна дейност.
  3. Какви конкретни задачи са изпълнявали държавните служители в специализираната структура за обезпечаване на лица, дейности и организации с антиконституционни прояви към главна дирекция „Контраразузнаване" на ДАНС, както и в регионалният отдел в гр. Търговище, спадащ към териториална дирекция в гр. Шумен.