Да се създадат необходимите условия за ускоряване на изкупуванията на съоръжения призоваха ЧЕЗ и Камарата на строителите в България. Те призоваха и за опростяване на административните процедури, така че да бъдат улеснени инвестициите.

Ръководствата на двете компании са се срещнали и са договорили продължаване на успешното си сътрудничество по конкретни проекти като ограничаването на кражбите на съоръжения от инфраструктурата, съобщават от ЧЕЗ.

Усилията на ЧЕЗ за модернизиране на съоръженията по мрежата 110 киловолта в столицата и крайградските райони са подкрепени от Камарата на строителите в България. Мениджмънтът на електроразпределителното дружество пък се е присъединил към призива на Камарата на строителите за промени в Закона за устройство на територията (ЗУТ) и Закона за обществените поръчки (ЗОП).

Регионалният мениджър на ЧЕЗ за България Петър Докладал коментира, че през последните две години са били подложени на огромен регулаторен натиск за ограничаване на разходите. Постъпленията са намалели драстично и от 100 лв. месечна сметка на битов клиент за компанията остават едва 68 стотинки. Тези средства стигали само за поддръжка на мрежата и за спешни ремонти. Това е причината да се забавят изкупуванията, което пречи на строителния бизнес, обясни Докладал.

Според него е необходима предвидима среда, която да позволи на компанията да инвестира съобразно потребностите на мрежата, клиентите и бизнеса.

От своя страна председателят на Управителния съвет на Камарата на строителите в България Светослав Глосов коментира, че имат обща цел - да работят, инвестират и разширяват бизнеса си. Той изтъкна, че е важно да се намери бързо решение на казуса с изкупуванията. „Доволни сме, че от ЧЕЗ проявяват разбиране и високо оценяваме добрата комуникация помежду ни", подчерта Глосов.

В съобщението до медиите се посочва, че в резултат на успешното сътрудничество на ЧЕЗ и Камарата на строителите в България през последните години е ускорен процесът по изкупуване на съоръжения, изградени от трети страни. През 2012 г. и 2013 г. държавният регулатор е одобрил целеви инвестиции на ЧЕЗ в размер на общо 80 милиона лева, като компанията е успяла да изкупи съоръжения за 90 млн. лева.

По мащабния проект за обновяване на схемата на електрозахранване в столицата, който е започнал през 2012 г., ЧЕЗ и Камарата на строителите също си сътрудничат. Те са подели и обща законодателна инициатива. Благодарение на нея се отчита намаляване на кражбите на съоръжения от електроенергийната инфраструктура.