26-годишната Савина от Кюстендил, загинала в катастрофа, стана донор и по този начин спаси четири човешки живота.

На младата жена, съгласно изискванията на Закона за трансплантация на органи, тъкани и клетки е поставена диагноза „мозъчна смърт".

В този тежък за семейството момент близките й изразяват съгласие за вземане на органи от нея, с което се дава реален шанс за спасяване на четири човешки живота.

Със съдействието на ръководството на МВР е осигурено бързото предвижване от София до Плевен на три специализирани екипа

Сърцето и черният й дроб са трансплантирани още снощи. При първата операция в болница „Света Екатерина" е спасен животът на 30-годишен мъж.

850 души чакат трансплантация на бъбрек, на сърце - 37 души, на черен дроб - 54 души. Важно условие за развитието на донорските и трансплантационните дейности е разширяване на живото дарителство при бъбречната трансплантация в съответствие с политиката на ЕС в тази област.
Още...

Втората операция също е била извършена снощи и е успешна. При нея е работил екип от Военномедицинска академия.

Предстои операция за трансплантацията на двата бъбрека на починалото момиче.

Христо Куманов, директор на Изпълнителната агенция по трансплантации, уточни, че те ще бъдат извършени в Александровска болница в София.
И при двете ще бъдат оперирани млади хора, добави той.

Най-човешки съболезнования и разбирания на родителите на момичето, които в този момент успяха да намерят сили да се съгласят органите на детето им да спасят четири живота, коментира директорът.