Втора за тази година акция за безплатно кастриране на бездомни кучета и котки организира общината в Казанлък.

Кампанията се подпомага от  австрийската природозащитна организация „Помощ за животните в Австрия", която осигурява консумативите.

Акцията ще продължи 5 дни през следващата седмица. Между 110 и 120 са животните, които са се кастрирали до този момент по време на акция.

През миналата година са кастрирани повече котки, отколкото кучета.

За 10-те години сътрудничество между общината в Казанлък и австрийските любители на животните при годишните безплатни акции са кастрирани общо 3192 животни, от които 537 котки, останалите са кучета.

Все повече граждани носят за кастриране бездомни четириноги, за които се грижат и които живеят край жилищните блокове. От манипулациите се възползват често и собственици на фирми, които хранят по няколко кучета-пазачи.

Създаденият преди 10 години общински приют за бездомни кучета е с капацитет 30 животни, но обикновено те са два пъти повече.

Като добър знак казанлъшките ветеринари приемат факта, че все повече хора осиновяват кучета от общинския приют, когато търсят пазач или домашен любимец. За 10 години от приюта са осиновени 296 кучета. 20 от тях са намерили своя нов дом от началото на тази година до края на септември.