Ръководителят на външната политика на ЕС Федерика Могерини заяви, че руската намеса в Сирия е „променила играта" и призова за координация, за да се избегнат „изключително опасните" рискове, съобщава "Франс прес".

„Руската намеса в Сирия със сигурност променя играта, тя има някои много тревожни елементи... тя трябва да бъде координирана, в противен случай тя рискува да бъде изключително опасна, не само от политическа гледна точка, но и от военна", коментира Могерини, пристигайки на срещата на външните министри на ЕС, която ще бъде доминирана от сирийската криза.

Междувременно Великобритания настоява, че на сирийския президент Башар ал Асад не може да му бъде позволено да остане на поста, но е „гъвкава" относно начина и времето на неговото оттегляне от власт. Това обяви британският външен министър Филип Хамънд.

Преди редовната среща на външните министри от ЕС в Люксембург, дипломатите работиха да постигнат компромис между страните, които искат Асад да напусне веднага и други, готови да приемат по-гъвкав преход на властта в Сирия.

„Ние не можем да работим с Асад като дългосрочно решение за бъдещето на Сирия. Ние можем да бъдем гъвкави относно начина на неговото напускане. Ние можем да бъдем гъвкави относно времето на неговото напускане", заяви при пристигането си на срещата Хамънд.